Da je neko Firnliju i vimbldonskoj publici dao pre meča ponudio da Britanac u ovom meču izgleda kako je izgledao, sigurno bi potpisali.

Očekivalo se da posao protiv 277. igrača na svetu bude lakši, ali on se nije obrukao. Naprotiv.

Bez respekta je ušao u meč sa najboljim igračem ikada, koji je sada imao uspone i padove. Nije uspevao da mu odgovori na njegove servise, ali je svoje dobijao lako, sa nulom. Tako je bilo do 3:3. Novaku bekhend nije bio jača strana, ali je vinerima to nadoknađivao.

Nije bilo mnogo uzbuđenja do tada, igrači su držali svoj servis, što je Firnli prekinuo kada je napravio tri greške i poklonio Novaku brejk. Taj jedan je bio dovoljan da srpski as dođe do vođstva u setovima (6:3).

Nastavila se igra bez mnogo uzbuđenja, ali je u prvim gemovima u nastavku Britanac pokazao mentalnu snagu. Nije ga poremetilo to što je posustao u završetku prethodnog, pa je opet sa nulama krenuo da rešava svoje servis gemove.

Tada je usledila manja kriza kod Novaka. Procenti prvog servisa mu nisu bili dovoljno dobri, pa nije lako osvajao poene, ali se izborio da održi korak sa rivalom do 3:3, kada je opet sve postalo rutinski posao za njega.

Novak je počeo bolje da se kreće, da osvaja duže razmene i to mu je donelo brejk za 4:3. Lako je došao do potvrde, ali je su Firnlija spasili asovi da tu ne bude kraj drugog seta. Tu je njegovo neiskustvo došlo do izražaja, preterao je u napadima, pa je Novaku otvorio put do drugog seta, što je on iskoristio (6:4).

Malo je bilo problema sa Novakovim kretanjem, izgubio je dužu razmenu na startu, dok je Firnli sjajno pokrivao teren, ali sve to nije bilo dovoljno da pomrsi konce Srbinu.

Ni ovaj set nije mogao da prođe bez gemova u kojima su igrači sa nulom rešavali kada su imali servis. Činilo se da će tako bit i u petom gemu, Džejkob je došao do 40:0, ali je pritisak presudio da poklekne. Novak vezao četiri poena i napravio treći brejk u meču za 3:3. Učinak mu je bio 3/3.

I za razliku od pritiska koji je tada osećao, Firnli je u narednom gemu igrao rasterećeno, nije imao više šta da izgubio. To mu je donelo prvi prvi brejk. Igralo se na razliku kada je Novak napravio neiznuđenu grešku bekhendom, čime je dozvolio protivniku da poravna rezultat (3:3).

Bolje je servirao u trećem setu Britanac i pravio je više vinera, ali su ga neiznuđene greške vraćale na početak.

Igrao je sve bolje kako je vreme odmicalo, značajno je popravio forhend, pritiskao je, sve je više mučio Novaka, pa je ovaj set uspeo da produži, a onda i da ga osvoji.

U devetom gemu je zamirisalo na brejk, Đoković je imao dve šanse, ali su neverovatna borba i jedan maestralan volej spasili Firnlija. Srbin je prvi put servirao da za spas, što je uradio bez problema, ali su ga dve greške koštale toga da se ova borba nastavi i da opet juri prednost rivala (5:6), a tu nije imao šanse. Tribine na Centralnom terenu su proključale kada je Firnli osvojio set protiv najvećeg ikada (7:5).

Na krilima tog rezultata je nastavio sa ofanzivnom igrom. Opet je prvi poveo i prvi je došao do brejk lopti. Imao ih je dve u petom setu, kada Novakova igra nije obećavala, ali iskusni vuk se podigao i dubokim loptama je zaustavio protivnikov napad. Proigrao je tada i u nastavku je izgledao bolje.

Britanac je rizikovao, pokušavao je forhendom, umeo je da pretera, ali je odolevao. Brejka nije bilo ni na vidiku, pa je on prvi priterao protivnika uza zid, pošto je Novak morao da servira za ostanak u setu (4:5).

Tu su iskustvo i mentalna snaga rekli svoje. Đoković je odradio posao na svoj servis, a onda je oduzeo protivnikov. Jedna greška iz forhenda je bila dovoljno da poljulja Džejkoba i Novak je napravio brejk!

Ruka se tada zatresla dvadesetdogodišnjkao i nije mogao dalje. Trebalo je tri sata i dva minuta da Srbin dođe do dve meč lopte. I servisom je stavio tačku.

Novak Đoković je u trećem kolu Vimbldona