Broj jedan na WTA listi je u finalu, koje je trajalo tek koji minut duže od sat vremena, savladala Jasmin Paolini rezultatom 6:2, 6:1 za treću titulu uzastopno i četvrtu ukupno.

Time je prestigla igračice poput Serene Vilijams i Monike Seleš, a izjednačila se Žastin Enan. Ujedno napravila i još jedan korak ka sedam titula Kris Evert u Parizu. Sa 23 godine i osam dana najmlađa koja je stigla do četiri trofeja Rolan Garosa.

Kada je prebrodila Naomi Osaku u drugom kolu sve je bilo lakše za Švjontek koja je na čitavom turniru jedino Japanki prepustila set. Dominaciju je potvrdila i u meču za titulu nad Italijankom protiv koje je ubeležila 21. pobedu u nizu na francuskoj šljaci.

Paolini je u meč ušla u ulozi autsajdera, kako ranije na Rolan Garosu nije uspela da prođe dalje od drugog kola, a takav je i bio odnos snaga. Uspela je samo da ispuni kvotu od tri gema koliko je osvajala u oba prethodna međusobna okršaja.

O neujednačenom odnosu snaga svedoči činjenica da je Iga između prvog i drugog seta vezala 10 gemova. Paolini je zapretila jedino na samom startu kad je napravila brejk.

Italijanki ostaje uteha da će od ponedeljka debitovati u Top 10. Njoj predstoji još jedno finale već u nedelju kada će igrati sa sunarodnicom Sarom Erani u finalu dublova.