Susret je organizovan u znak sjećanja na tragične dane početka ofanzive na Kozari prije 82 godine i stradanje naroda u Drugom svjetskom ratu, posebno djece Kozare i Potkozarja.

Nikola Kragulj, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška naglasio je da je važno govoriti o svim oslobodilačkim ratovima i sačuvati istinu o svemu što se kroz istoriju dešavalo na području Kozare i Potkozarja.

Dobrila Kukolj, predjsednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske rekla je da je važno njegovati kulturu sjećanja i da Gradiška izgradnjom spomen-obilježja i različitim programima čuva sjećanja na stradanje naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine opštine Čavle iz Rijeke, predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, Gradske uprave Gradiška i drugih institucija i organizacija.

Milan Popadić, predsjednik Vijeća  srpske nacionalne manjine iz Rijeke kazao je da Kozaru i njene žrtve a posebno djecu, treba pamtiti i mladim generacijama pričati o tome.

"U Lovranu, blizu Rijeke, početkom 1942. godine, italijanski fašisti, njemački nacisti i hrvatske ustaše, donijeli odluku o ofanzivi na Kozaru. Simboličan prikaz posljedica te akcije ratne mašinerije, vidimo ovdje, na obroncima Kozare", kazao je Popadić.

O događajima iz Drugog svjetskog rata, okolnostima i stradanju djece govorio je, na Jokinom brdu, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, istoričar Bojan Vujčić.

U Drugom svjetskom ratu stradala su 16.544 stanovnika Gradiške. Od ukupnog broja 14.463 osobe su žrtve fašističkog terora, među kojima je 5.415 djece do 14 godina. Ispred spomenika Ranjena ptica, poeziju su recitovali učenici Osnovne škole "Mladen Stojanović" Gornji Podgradci i književnik Nebojša Ivaštanin.

Ofanziva na Kozari

Ofanziva na Kozari, zvanično njemačka operacija "Zapadna Bosna", počela je 10. juna 1942. godine i završena je do sredine jula kada su Kozara i Potkozarje pale pod njemačku i ustašku okupaciju.

Između 68.000 i 80.000 civila, većinom Srba, među kojima oko 25.000 djece, tada je protjerano i odvedeno u Jasenovac i druge logore NDH i Njemačke, a većina njih je pobijena.

Spomenik Ranjena ptica

Spomenik "Ranjena ptica" u Gornjim Podgradcima 1983. godine izradio je slovenački skulptor Tone Svetina. Bio je to dio jugoslovenskog projekta "Arena traži vaše najmilije", u okviru kojeg je snimljen film "Tri jablana", i napisano nekoliko monodrama, među kojima "Joka kći kozaračka" i roman "Vučići". Za to je zaslužan književnik i novinar Marino Zurl, koji je, višegodišnjom akcijom "Arena traži vaše najmilije", pronašao i vratio Kozari 168 djece, izgubljene u logorima smrti tadašnje NDH-a.