Privlačeći mnoštvo radoznalih posmatrača zaintrigiranih neobičnim prizorom. Riba "sanfiš", poznata kao "hudvinker" dužine 2,2 metra, prvi put se pojavila na plaži u Girhartu u ponedeljak, saopštio je američki "Sisajd akvarijum".

Kako navodi AP, riba se još nalazi na plaži i možda će tamo ostati nedeljama, dodaje "Akvarijum", jer je teško za strvoždere da probiju njenu tvrdu kožu.

Fotografije koje je "Akvarijum" objavio prikazuju ravnu, okruglu, sivu ribu koja leži na boku u pesku. Istraživač sa Novog Zelanda, Marjen Nijegard, potvrdila je da je zaista reč o hudvinkeru i rekla je da veruje da bi to mogla biti najveća takva riba ikada pronađena.

U istraživanju objavljenom 2017. godine, Nijegard je otkrila putem genetskog uzorkovanja i posmatranja da je hudvinker sanfiš, ili Mola tecta, bila drugačija vrsta od najbližeg "rođaka" Mola mola.

"Tecta" na latinskom znači skriveno ili prikriveno, što se odnosi na novu vrstu koja je bila "sakrivena na otvorenom", istakli su iz "Akvarijuma".

Hudvinker sanfiš je pronađena na obali Kalifornije 2019. godine. Nedavno se ponovo pojavila na obali Kalifornije i Aljaske, osporavajući teoriju da živi samo u južnoj hemisferi, poručili su iz "Akvarijuma".