Jedan od njih je i Janik Siner, momak koji prijeti da postane novi najbolji igrač svijeta, a za to će mu biti potrebna skora eliminacija srpskog tenisera sa Rolan Garosa.

Takođe, penjanje na vrh ATP karavana biće moguć i u slučaju da on sam dođe do finala Otvorenog prvenstva Francuske.

Sinerov prijatelj, Lorenco Museti, naredni je Novakov protivnik, u okviru trećeg kola pariskog Grend slema, a taj duel zakazan je za 20.15 na stadionu "Filip Šatrije".

Museti je svestan kalkulacija koje postoje u trci za mjesto broj jedan, a upravo se o ovoj temi izjasnio nakon trijumfa nad Gaelom Monfisom u prethodnoj rundi.

"Ne želim da polaže nade u mene. Ima on sopstveni put koji je već dobro zapisan, ali ako mogu da mu pomognem, barem malo... Patriotizam ne boli", rekao je Museti.

Museti je široj javnosti postao poznat upravo nakon susreta sa Đokovićem pre tri godine na istom ovom mestu, u Bulonjskoj šumi.

Tada nije uspeo da u meču osmine finala naudi Novaku, iako je imao vođstvo od 2-0 u setovima. Nakon toga, a pre predaje u finišu petog seta, stigao je da osvoji tek jedan gem

Posle toga su se sastajali još četiri puta, a Museti je uspeo da slavi samo jednom, u osmini finala Monte Karla prošle sezone.

U istoj rundi istog turnira tekuće godine, Novak se revanširao i ostvario jednu od šest pobjeda na šljaci u 2024. godini, ako ne računamo Rolan Garos koji je u toku.

Kasper Rud ga je zaustavio u Kneževini ubrzo, Alehandro Tabilo je bio bolji u Rimu, dok je Tomaš Mahač pobedio Novaka u Ženevi uoči dolaska u Pariz.

Što se tiče toga da Italijani ne pašu Đokoviću u posljednje vrijeme govori i podatak da su mu još dvojica “azura” nanijela poraze ove sezone.

Najprije je to učinio Siner na Australijan openu, a onda, što je još veće iznenađenje, isto je uradio i Luka Nardi u Indijan Velsu.

Museti nema naročito dobru sezonu na šljaci, može da se pohvali samo finalima čelendžera u Kaljariju i Torinu, za razliku do rezultatima na mastersima, gdje nije prolazio prvu prepreku.

Ne ide mu u prilog ni to što se igra u tri seta. Biće mu potrebno zaista mnogo "svega", prije svega vjere, da može da slavi nad Novakom, koji je protiv Roberta Karbaljesa Baene počeo da pokazuje naznake dizanja forme.

Lorenco je svjestan da je "Novak uvijek Novak", što je rekao u izjavi, baš kao što je istakao da bi bio srećan kada bi Sineru omogućio skok na prvo mjesto

Janik, sa druge strane, u svom dijelu žrijeba rutinski manje više odrađuje posao i kako kaže, iako zna scenarije po pitanju bitke za No. 1, o tome ne razmišlja.

"Ne razmišljam o tome, samo pokušavam da se vratim gdje sam bio, da izgradim samopouzdanje. Svi udarci su mi važni i svi mečevi, samo jedva čekam da se takmičim, bez toga nije zabavno. Znam scenario, ali nije toliko o tome u ovom momentu. Naravno da je san, ali sam opušten. Ako se dogodi, to je sjajno, ako ne, i dalje sam mlad, nadam se da ću doći do te tačke. Radujem se što ću ponovo na teren za dva minuta", rekao je Siner prije nekoliko dana u Parizu.

Novak u prethodnih godinu dana ima čak pet poraza od italijanskih tenisera, pri čemu mu je tri nanio upravo Siner.

Pored tog, na Australijan openu, momak iz južnog Tirola je slavio u grupnoj fazi Torina, ali u polufinalu Dejvis kupa u Malagi.

Museti ne može da se pohvali baš takvim uspjesima u međusobnim duelima (1-4), ali može činjenicom da je dva puta u poslednje tri godine dolazio do najboljih 16 na Rolan Garosu.

Ono što je sigurno je da će pobjednik susreta Đoković – Museti u narednoj rundi igrati protiv boljeg iz duela Tomi Pol – Fransisko Serundolo.