Italijanski sud osudio je Naziju Šahin na doživotnu kaznu u odsustvu prošlog decembra zbog ubistva ćerke Saman Abas (18) 2021. godine u Italiji.

Nazija i njen suprug Šabar Abas ubili su svoju ćerku nakon što je odbila ugovoren brak.

Roditelji su istog dana pobegli iz zemlje u Pakistan, a Šabar je u međuvremenu uhapšen i izručen Italiji 2023. godine.

Međutim, majka je izbegavala hapšenje sve do prošle nedelje, kada je pronađena u selu na granici sa Kašmirom tokom operacije u kojoj su učestvovali Interpol i federalna policija Pakistana, prenela je Ansa.

Ona se na sudu u Islamabadu pojavila u petak tokom proseca izručenja.

Takozvano "ubistvo iz časti" mlade devojke od strane njene porodice u aprilu 2021. godine šokiralo je Italiju.

Nakon njenog nestanka, italijanska unija islamskih zajednica izdala je fetvu - versku odluku - kojom se odbijaju prinudni brakovi.

Tinejdžerka je sa svojom porodicom emigrirala iz Pakistana u grad Novelara 2016. godine, prema italijanskim izveštajima.

Nakon što su otkrili da Saman ima dečka, njena porodica je tražila od nje da se vrati u Pakistan zbog ugovorenog braka 2020, što je ona odbila.

Potom je provela nekoliko meseci živeći pod zaštitom socijalnih službi, ali se vratila u porodičnu kuću u Novelari sedam meseci kasnije, nakon što su je roditelji prevarili, navode italijanski izveštaji.

Tužilaštvo kaže da je u tom trenutku nestala.

Telo tinejdžerke pronađeno je u novembru 2021. godine, u blizini kuće na farmi u kojoj je njena porodica živela, nakon što je ujak otkrio gde je zakopana.

Obdukcijom je utvrđeno da je imala slomljenu vratnu kost, verovatno kao rezultat davljenja.