-Te 2009. godine u izgradnji je bio prvi auto-put u Republici Srpskoj i to auto-put E 661 Gradiška – Banja Luka, a realizacija tog projekta u tom periodu bila je u nadležnosti JP „Putevi Republike Srpske“. Po osnivanju našeg preduzeća, projekat je na osnovu sporazuma sa sestrinskom firmom preuzet i uspješno realizovan do kraja – podsjetio je Ćorić.

Tri auto-puta na tri pravca, 112 kilometara u saobraćaju, oko 120 kilometara novih saobraćajnica prvog ranga u izgradnji, priprema za realizaciju prvih projekata brzih puteva u Srpskoj, noviteti u sistemu održavanja i upravljanja postojećom mrežom, nove usluge za krajnje korisnike – to bi u najkraćem bio rezultat koji je itekako važan za građane Srpske i sve korisnike važne putne infrastrukture kojom upravlja preduzeće.



Ćorić naglašava kao činjenicu od izuzetne važnosti to što je ”jedna mala Republika Srpska samostalno odlučila da uđe u realizaciju jednog takvog kompleksnog projekta, kakav je izgradnja auto-puta”.
-Izgraditi auto-put mnogo je kompleksniji posao od pukog trasiranja pravca i postavljanja asfalta. Drago mi je što mogu da kažem da imamo tim, spreman da se uhvati u koštac sa svim izazovima i da se uspješno nosi sa svim zadacima u realizaciji takvih projekata. Da je to tako, govori i činjenica da smo prepoznati kao pouzdan partner od strane evropskih finansijskih institucija, koje su vrlo rigorozne po pitanju odobravanja višemilionskih kredita, namjenjenih izgradnji infrastrukture – naveo je Ćorić i dodao:
-S posebnom pažnjom i ozbiljnošću pristupamo svakom novom projektu, vodimo računa da naši planovi budu realni i na čvrstim temeljima, jer samo tako možemo da budemo ozbiljan sagovornik velikim investitorima. Strpljivim i pažljivim radom, Srpska je sebe preporučila takvim investitorima, koji su zainteresovani za ulaganja u nove projekte. Svjedoci smo velikog interesovanja svjetskih kompanija, već dokazanih u realizaciji projekata u oblasti putne infrastrukture. Građevinski giganti izražavaju spremnost da u Republici Srpskoj grade nove kilometre auto-puteva i prve kilometre brzih puteva. Kada se sve sabere i oduzme, mislim da je urađeno mnogo toga dobrog u proteklih 15 godina postojanja JP „Autoputevi Republike Srpske“ – mišljenje je Nedeljka Ćorića.
On je podsjetio da je put od ideje do realizacije jednog projekta, kakav je izgradnja auto-puta, dug najmanje osam godina, te da i to govori u prilog tome da JP „Autoputevi Republike Srpske“ ima čime da se pohvali u deceniji i po rada i postojanja.
-Osnovna djelatnost našeg preduzeća je izgradnja mreže auto-puteva i brzih puteva, njihovo održavanje i upravljanje. Bez lažne skromnosti, mogu da kažem da smo u ovih 15 godina, izgradnju doveli do savršenstva, jer naši auto-putevi ne samo da ne zaostaju za drugima u regionu, već su rame uz rame sa sličnim saobraćajnicama u Evropi i svijetu. Što se tiče održavanja, mogu da kažem da i u tom segmentu ne zaostajemo za razvijenim zemljama, a isto je stanje u dijelu, koji se odnosi na upravljanje – zaključio je Ćorić, dodavši da će preduzeće u narednom periodu poseban naglasak staviti na brigu o korisnicima.
Naime, kako je rekao, vrijeme je da se krajnjim korisnicima usluga ponude savremena rješenja, koja će im olakšati vožnju i uljepšati putovanje. Više vozača na auto-putevima, kazao je on, znači i više prihoda u kasi JP „Autoputevi Republike Srpske“. Idući tom logikom, više prihoda, znači i realizaciju novih projekata, nove korisnike i sve tako u krug.
-Zadovoljstvo mi je reći da iz godine u godinu, JP „Autoputevi Republike Srpske“ obara rekorde u ostvarenim prihodima po osnovu naplate putarine, da je iz mjeseca u mjesec, sve više vozila na našim dionicama. Na nama je sada da postojećim korisnicima olakšamo vožnju auto-putevima, a one neodlučne „natjeramo“ da umjesto magistralnim i regionalnim putevima, voze najzbezbjednijim saobraćajnicama u Republici Srpskoj – zaključio je Ćorić, istakavši da su određeni koraci u tom pravcu već napravljeni.
On je podsjetio da je sredinom prošle godine, na osnovu sporazuma sa JP „Autoceste FBiH“, vozačima iz Republike Srpske omogućeno da pomoću samo jednog TAG uređaja plaćaju putarinu i u drugom entitetu. Sve što treba jeste da na prvoj naplatnoj stanici u FBiH rekonfigurišu svoj TAG, odnosno, dodaju mu samo još jedan račun i isti dopune željenim iznosom, te da na vjetrobranskom staklu svog automobila ubuduće imaju samo jedan TAG.
-U isti projekat ušli smo i sa „Putevima Srbije“. U toku je finalna faza izrade jedinstvene platforme, koja će nam omogućiti da jedan TAG koristimo i prilikom plaćanja putarine u Srbiji. U sledećoj fazi, očekujemo da bi to isto bilo omogućeno i sa Hrvatskom, a u nekom narednom periodu sa čitavim regionom, odnosno od Grčke do Slovenije– rekao je Ćorić.
On je najavio da će u narednom periodu biti mnogo noviteta u sistemu naplate putarine, poput dostave TAG uređaja na kućnu adresu, dopune korisničkih računa elektronskim putem, bez potrebe za stajanjem na naplatnim stanicama. Fokus je, kako je rekao, na ubrzanju protoka saobraćaja na naplatnim stanicama, kako bi se izbjegli zastoji i gužee, karakteristični za vrijeme praznika i godišnjih odmora.
-Ova godina je u znaku akcije pod sloganom „Uzmi TAG, prođi brže“ i nastojimo da dopremo do što većeg broja ljudi i pomognemo im da se odluče za ovaj vid plaćanja putarine. Elektronska naplata putarine, pomoću TAG uređaja, predstavlja najbržu, najjednostavniju i najpovoljniju mogućnost plaćanja, jer vozači prolaze kroz naplatne stanice, bez zaustavljanja i bilo kakvog kontakta sa zaposlenima. Na taj način štede vrijeme i gorivo, ali i novac, jer pri svakoj dopuni računa, ostvaruju popust od 15 odsto. Uz TAG, putovanje je jednostavno ugodnije i komfornije – zaključio je Ćorić.