Ova američko-filipinska novinarka dobila je Nobela 2021. godine, a sada je govorila o slobodama medija na jednom književnom festivalu.

Ona se godinama bori protiv optužbi koje su podnete za vreme bivšeg filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, ali ipak smatra da je on "daleko manji diktator u poređenju sa Zakerbergom ili Maskom", kako je istakla.

"Njih dvojica su dokazali da svi, bez obzira na kulturu, jezik ili mesto stanovanja, imamo dosta toga zajedničkog jer svima manipulišu na isti način. Društvene mreže mogu da menjaju naša osećanja, što utiče na to kako se ponašamo i kako vidimo svet", navela je Resa.

"Način na koji tehnološke kompanije pospešuju polarizaciju, strah, bes i mržnju, menja nas na ličnom i društvenom nivou", rekla je, dodavši da bi trebalo preduzeti dve stvari kako bi se ovo promenilo.

Prvo, smatra, trebalo bi ukinuti zakon u SAD prema kom tehnološke kompanije ne mogu btii tužene za sadržaj koji objavljuju korisnici njihovih društvenih mreža. Drugo, smatra, jeste da se deca sklone sa društvenih mreža dok ne budu dovoljno velika.

Ona kaže da je "sjajna" zamisao zabraniti TikTok u SAD i Italiji, ali da "nije samo to stvar oko koje bi trebalo da brinemo, već sve društvene mreže i internet uopšte".