Majstori komedije na oduševljenje prisutnih podsetili su kako se nekada živelo u Jugoslaviji i izazvali salve smeha prepričavajući kako je Boškić "pao" i 12 sati morao da provede na trežnjenju u zatvoru na Klisi jer je "divljao" električnim skuterom vozeći 50 na sat, posle tri na eks popijena piva.

Već smo dolazili ovde i ranije kao performeri - uoči predstave kazao je najmlađi arhivar Boškić, dodajući da mu je žao što nisu kao i prošli put nastupili u kartonaži.

Ovo nam je drugi put, a nameravamo da idemo i u druge zatvore, da napravimo turneju. Zanimljivo nam je, jer osuđenike, kojima su dani sigurno monotoni, možemo malo da nasmejemo. Dobro bi bilo da nastupimo i u ženskom zatvoru u Požarevcu. Možda napravimo turneju po zatvorima - zaključio je čuveni Boškić.

Kultura je sastavni deo programa postupanja

Prema rečima načelnice Službe za tretman Tatjane Zubović, kultura je sastavni deo programa postupanja i osuđena lica imaju tu mogućnost da odgledaju predstavu i glumci i sama predstava predstavljaju prihvatljiv sadržaj, jer su teme koje obrađuju aktuelne i obrađene su na šaljiv i komičan način.

Osim ovog vida predstavljanja umetnosti, osuđenicima je omogućeno da učestvuju na konkursima osuđenih stvaralaštva, literarno, festivali glume. Mogu da pišu, slikaju, sviraju i slobodno vreme tako provedu. U biblioteci imamo više od četiri hiljade knjiga, i imamo veliki broj korisnika i među osuđenima i među pritvorenima - istakla je Zubović.

Iz Ministarstva pravde podsećaju da sve veće kazneno-popravne ustanove imaju dramske, likovne i sportske sekcije namenjene osuđenicima koji žele da razviju svoje talente, a na nivou celog sistema se duže od dve decenije organizuju festivali iz više umetničkih oblasti.