Prema saopštenju pres službe Kremlja, Sergej Lavrov ostaje ministar spoljnih poslova, a načelnik Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov.

U saopštenju pres službe Kremlja se navodi da je Putin potpisao Ukaz o imenovanju Šojgua na funkciju sekretara Saveta bezb,ednosti, sa koje je razriješio Nikolaja Patruševa zbog "njegovog prelaska na drugo radno mjesto", prenosi Interfaks.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će naknadno biti saopšteno koju će funkciju Patrušev obavljati.

Kako je prethodno objavljeno na Telegram kanalu Savjeta federacije, Putin je predložio imenovanje dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Andreja Belousova za ministra odbrane.

Peskov je rekao u nedjelju da je predsjednik Rusije imenovao Belousova za mjesto ministra odbrane jer taj resor treba da bude apsolutno otvoren za inovacije, uvođenje svih naprednih ideja i stvaranje uslova za privrednu konkurentnost, prenosi Tanjug.

"Veoma je važno da se ekonomija bloka uklopi u privredu zemlje i da bude u skladu sa dinamikom sadašnjeg trenutka", naglasio je on.

Peskov je takođe objasnio da će Šojgu, kao sekretar Savjeta bezbjednosti, istovremeno biti zamjenik šefa države u komisiji za vojno-industrijski kompleks i on će nadgledati aktivnosti Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Prema riječima Peskova, Šojgu će nastaviti da radi u oblasti koju poznaje iznutra.

Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podnio je u subotu Državnoj dumi predlog kandidata za ministre u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora bezbjednosti i spoljnih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o ponovnom imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije.

Prema ukazu, Mišustin će imati deset zamjenika, uključujući jednog prvog potpredsjednika vlade, jednog potpredsjednika vlade - opunomoćenog predstavnika predsjednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamjenika premijera, odnosno predsjednika Kabineta ministara, prenosi TASS.

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsjednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom Ruske Federacije, podnijela ostavku.

Putin je u januaru 2020. godine razriješio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio ruskoj Državnoj dumi Mihaila Mišustina za premijera koji je u to vrijeme bio šef Federalne poreske službe.

Tada, prvi put u istoriji Državne dume, nijedan poslanik nije se izjasnio protiv budućeg premijera - 383 njih je bilo "za", dok je 41 bio uzdržan.