Ovo je rekao britanski finansijer i politički aktivista rođen u SAD Bil Brauder.

"Mislim da bi to bilo poražavajuće za njega", rekao je Brauder u četvrtak tokom nastupa na Frontline-ovom "Tajms radiju".

"Na kraju krajeva, u ratu se radi o resursima, ko ima resurse za borbu i kakvo oružje možete kupiti sa tim resursima. A Putin je uvek imao prednost u tome, jer je Rusija bogata zemlja; naftna zemlja a i dalje prodaju svoju naftu uprkos sankcijama, a Ukrajina je siromašna zemlja", rekao je on i dodao:

Zemlje G7 zamrzle su oko 300 milijardi dolara ruske finansijske imovine ubrzo nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine. Od tada, EU i druge zemlje G7 raspravljaju o tome kako i da li da iskoriste sredstva za pomoć Ukrajini.

"Novac će poslužiti za podršku oporavku Ukrajine i vojnoj odbrani u kontekstu ruske agresije", saopštila je Belgija, koja predsedava EU do kraja juna, u postu na društvenoj mreži Iks.

"Oni nemaju značajnije prirodne resurse. I sav novac je dolazio sa Zapada, a Putin je znao da svi gunđamo i da ima problema u EU i da je bilo problema u Kongresu i tako dalje. Ako se ovaj novac oslobodi, to će promeniti igru... Putin ceni novac više od ljudskog života, i možete videti kako Putin počinje da organizuje nuklearne vežbe kao način da pokuša da nas odvrati od toga... to je toliko važno za Putina, on je spreman da zapreti nuklearnim ratom... Njegova reakcija vam pokazuje koliko je to ozbiljno i koliko je to značajno."