Svečanosti prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Sreten Milošević, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te mnogobrojni gosti iz Srpske, Srbije, generali Oružanih snaga BiH...

Sreten Milošević, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, čestitao je Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

"Sa ponosom se sjećamo odluke tadašnje Skupštine Republike srpskog naroda u BiH, koja je proglasila nastanak Vojske Republike Srpske. Ona nije bila mirnodropska snaga niti je tako nešto predviđala ali je nastala kao potreba da se zaštiti srpski narod i stvori Republika Srpska. VRS ne smijemo zaboraviti i na nama je da to prenesemo na naše potomke", poručio je Milošević.

Podsjetio je da je prije 19 godina nastao Treći pješadijski (Republika Srpska) puk kao nastavak identiteta na kome je počivala Vojska Republike Srpske.

"Na nama je da mlađim i budućim generacijama obezbijedimo mir i stabilnost, i čvrsto smo opredijeljeni da nastavimo baštiniti ono što je imala VRS", kazao je Milošević.

Prije početka svečanosti, služen je parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, a nakon toga su položeni vijenci na spomen obilježje.

Ovaj događaj organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH, poručio je  da sa istorijske distance danas možemo svedočiti da je formiranje VRS bila dobra odluka, jer bi u suprotnom srpski narod bio sveden na statističku grešku. 

"U miru da gradimo bolju budućnost, gdje ima mjesta za sve oni kojima mi kao narod ne smetamo. Naše opredeljenje je dosljedno poštovanje međunarodnih sporazuma, prije svih Dejtonskog koji definiše BiH od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ali Republika Srpska mora biti naša prva i posljednja misao gdje god bili", istakao je Goganović. 

Goganović je naveo da aktuelni Zakon o odbrani BiH definiše postojanje Trećeg pješadijskog puka.

"Danas u OS BiH postoji oko 3.000 pripadnika iz reda srpskog naroda. A oni i dalje znaju odakle dolaze", rekao je Goganović.

Podsjetimo, kroz Vojsku Republike Srpske tokom prethodnog rata, prošlo je 210.000 boraca, a njih 23.801 je izgubilo život.

Vojska Republike Srpske prestala je da postoji 1. januara 2006. godine, kada je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.