Prema rezultatima istraživanja analitičke kompanije Counterpoint Research, Apple i Samsung dominiraju na listi top-10 najprodavanijih smartfona tokom prvog tromesečja 2024. godine.

Najprodavaniji telefon u periodu januar–mart bio je iPhone 15 Pro Max, kompanije Apple, sa 4,4% tržišnog učešća.

Slede ga iPhone 15 i iPhone 15 Pro na drugom i trećem mestu. Na četvrtoj poziciji po prodaji našao se iPhone 14, koji je bio najprodavaniji telefon u istom periodu prošle godine. 

Peto mesto zauzima prvi telefon koji ne dolazi iz Eplove ponude, a u pitanju je Samsungov Galaxy S24 Ultra.

Istraživanje kompanije Counterpoint pokazuje još neke zanimljive trendove u industriji telefona tokom prvih meseci ove godine:

  • prvi put svi modeli među top-10 imaju 5G mogućnosti;
  • očigledan je trend kupovine premium modela, jer sedam od 10 modela spada u premium segment (cena od 600 dolara ili više);
  • potrošači sporije menjaju svoje postojeće telefone, jer nadograđeni modeli nude manje razlike u funkcijama.

Poslednja stavka dovodi do toga da se potrošači radije odlučuju za premium modele telefona, sa vrhunskim funkcijama, kako bi osigurali da njihovi uređaji ostanu tehnološki relevantni duži niz godina.

Counterpoint Research predviđa da će 10 najprodavanijih pametnih telefona u budućnosti zauzeti veći udeo u ukupnoj prodaji pametnih telefona, jer se proizvođači fokusiraju na ponudu manje modela koje krase vrhunske funkcije, uključujući GenAI.