Do sada su stručnjaci vjerovali da je dko zida u prvobitnom srcu grada podigao Jezekilj, kralj Judeje, čija je vladavina bila u sedmom i osmom vjeku prije nove ere, navodi Daily Mail.

Ali sada je skoro decenijska studija otkrila da ju je izgradio njegov pradjeda, Ozija, nakon ogromnog zemljotresa, što potvrđuje biblijske tvrdnje iz Starog zavneta.

Zid se nalazi u Davidovom gradu, istorijskom arheološkom lokalitetu koji je formirao prvobitni grad Jerusalim, prema Bibliji.

"Decenijama se pretpostavljalo da je ovaj zid sagradio Jezekilj, kralj Judeje. Ali sada postaje jasno da datira još iz doba kralja Ozije, kao što je nagovješteno u Bibliji. Do sada su mnogi istraživači pretpostavljali da je zid podigao Jezekilj tokom svoje pobune protiv Senaherima, kralja Asirije, da bi odbranio Jerusalim tokom asirske opsade. Sada je očigledno da je zid u njegovom istočnom djelu, u oblasti Davidovog grada, izgrađen ranije, ubrzo nakon velikog zemljotresa u Jerusalimu, i u sklopu izgradnje grada", objašnjava Džo Uziel iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA), prenosi Daily Mail.

Studija, zajednički projekat IAA, Univerziteta u Tel Avivu i Vajcmanovog instituta za nauku, otkrila je porijeklo drevnog zida korišćenjem datiranja ugljenikom-14. Takođe poznata kao radiokarbonsko datiranje, ova tehnika koristi raspad radioaktivnog izotopa ugljenika (14C) za merenje vremena i datuma objekata koji sadrže materijal koji sadrži ugljenik.

Prema IAA, ovaj period istorije se ranije smatrao 'crnom rupom' za datiranje ugljenika-14, zbog fluktuirajućih nivoa izotopa u atmosferi u to vrijeme.