Poljski šef diplomatije Radoslv Sikoroski je u intervjuu za nemačke medije rekao da Putin ne bi samo tek tako "mogao da pritisne dugme".

Sikoroski kaže da bi se znalo unapred ako se Putin odluči da detonira takvu bombu u Ukrajini.

Kaže da, sve i da Putin hoće da aktivira nuklarnu bombu, to ne bi mogao da uradi tek tako.

"Morao bi da ubedi svoje generale da izvrše njegovo naređenje. Ti generali znaju da bi takav potez od njih napravio ratne zločince. U tom trenutku morali bi ili da izvrše naređenje ili da se reše Putina", rekao je Sikoroski, prenos Bild.

Njegovo mišljenje dele i stručnjaci i objašnjavaju kakve sve to Putin probleme ima kada je u pitanju nuklearno oružje.

Vojni ekspert Karlo Masala, sa Univerziteta u Minhenu smatra da je Sikoroski apsolutno upravu.

"Ne znamo mnogo o lancu donošenja odluka o upotrebi ruskog nuklearnog oružja. Ali znamo da Putin ne odlučuje sam. Sa taktičkim nuklearnim oružjem, njemu su potrebni komandanti na terenu koji na kraju daju naređenje svojim jedinicama da upotrebe oružje", navodi Masala.

On ističe da je pretpostavka Sikoroskog verovatno tačna.

"Moguće je da član komandnog lanca ne bi podržao Putinovu odluku jer bi reakcija za Rusiju iz SAD bila katastrofalna. Moguće je da bi oficiri odbili naređenje Kremlja“, rekao je Masala.

Stručnjak za nuklearno naoružanje Frenk Sauer potvrđuje da priprema Rusije za upotrebu taktičnog nuklearnog oružja ne bi prošla nezapaženo.

"U Rusiji se bombe čuvaju odvojeno od nosača. Zato biste najverovatnije primetili da je bilo kretanja i priprema za upotrebu nuklearnog oružja na bojnom polju", navodi Sauer.

Ekspert za spoljnu politiku Tomas Jeger sa Univerziteta u Kelnu objasnio je kako izgleda ruski sistem nuklearnog naoružanja.

"Pored Putinovog naređenja, ministar odbrane Šojgu ili načelnik Generalštaba Gerasimov takođe bi morali da unesu nuklearni kod. Pored toga, relevantne oružane snage bi takođe morale da izvrše naređenje“, navodi Jeger.

Moskva zna šta bi ovaj potez Putina uradio Rusiji

Bild navodi da bi dvojica Putinovih poslušnika sigurno podržala takav nalog. Međutim, još jedan faktor bi mogao biti odlučujući - Rusija, a samim tim i Putin, dobro znaju da će to "izazvati neprocenjivu eskalaciju".

Jer: „SAD su već zapretile da će silom reagovati u ovom slučaju. „Osim toga, Rusija bi se potpuno izolovala na međunarodnom planu kroz ofanzivnu upotrebu nuklearnog oružja, a kineska vlada je takođe jasno stavila do znanja da neće podržati ovaj korak.

SAD su već zapretile da će silom reagovati u ovom slučaju.

"Osim toga, Rusija bi se potpuno izolovala na međunarodnom planu kroz ofanzivnu upotrebu nuklearnog oružja, a kineska vlada je takođe jasno stavila do znanja da neće podržati ovaj korak", navode stručnjaci.

Prema njihovim rečima, nuklearno oružje prvenstveno nije pogodno za upotrebu, već kao "sredstvo ofanzivne ucene“.

"Oni imaju za cilj da stvore odvraćanje i pokreću strah. Rusko nuklearno oružje trenutno služi obe svrhe“, rekao je Jeger. Drugim rečima: strah od njih i dalje ima uticaja na Zapadu i parališe političke odluke. To je upravo ono što poljski ministar spoljnih poslova Sikorski želi da promeni.