Korišćenjem analize DNK biljaka na terenima za čuvenu igru s loptom otkrivena je čitava kolekcija biljaka korišćena u ceremonijama i ritualima u drevnom gradu Maja. Biljke poznate religijskim i medicinskim svojstvima otkrivene su ispod poda tržnice sagrađene iznad terena za igru s loptom, prenosi Phys.org.

Istraživači veruju da su Maje prinele žrtve bogovima tokom izgradnje terena.

- Kada su gradili novu zgradu, oni su molili bogove za sreću i zaštitu – rekao je Dejvid Lenc, profesor Univerziteta Sinsinatija.

Studija je objavljena u žurnalu PLOS One. Istraživanja su sprovodili meksički Nacionalni institut antropologije i istorije u saradnji sa još nekoliko univerziteta.

Lenc i njegov tim već godinama proučavaju mezoameričke kulture širom Meksika i Srednje Amerike. Novi alati omogućuju otkrivanje tajni korišćenja biljaka.

Istraživači su od 2016. do 2022. radili u Jahnohkahzu u Kampečeu, oko 14 kilometara severno od granice sa Gvatemalom, gde je iskopano malo igralište.

Drevne Maje su imale više igara sa loptom, uključujući i pok-a-tak, mešavnu fudbala i košarke. Oni su loptu ubacivali u svojevrsni koš.

- Međutim, nisu svi tereni imali taj prsten za ubacivanje. Mislimo da su danas sportski tereni mesta zabave. To nije bio slučaj kod drevnih Maja – rekao je Lenc.

On je naveo čuveni majanski mit o herojima blizancima koji su morali da igraju tu igru s loptom da bi pobegli iz podzemnog sveta . Naučnici veruju i da su, u nekim slučajevima, takmičari žrtvovani bogovima po završetku meča.

U nekim velikim gradovima poput Tikala u Gvatemali, tereni su bili izgrađeni odmah pored najvećih hramova.