"Srbija je na Evropskom putu i poslednjih godina postigli smo dobre rezultate i zahvaljujući vašim glasovima dobili smo Ekspo i pozivam vas da nas posetite", rekao je Vučić na početku obraćanja novinarima.

"Znate da je Srbija posvećena rezolucijama i UN, verujemo da UN trebaju da imaju veću ulogu, to je jedini način da povratimo mir u svetu. Uvek smo bili iskreni i direktni po ovom pitanju. Nastavićemo dijalog sa Prištinom i nadamo se da će Evropska Unija uraditi nešto kako bi se realizovao Briselski sporazum, a najvažniji preduslov je bio formiranje ZSO, i nadamo se da će to biti preduslov Kosova za članstvo u Savetu Evrope", istakao je Vučić.

O Srebrenici

"Prvo želim da istaknem da nije bilo diskusije i bilo kakvog slaganja o rezoluciji o Srrebenici, ali je to bila odluka koja je duboko podelila etničke manjine u ovoj regiji, ovo predstavlja delo jednog dela protiv drugog dela stanovništva. Bosna je i dalje vrlo osetljivo područje nakon konflikta gde su i dalje prisutne međunarodne snage zbog etničkih tenzija i unutrašnjih problema. Suprotno svim čekivanjima, podnošenje ove rezolucije je načinjeno bez obzira na protivljevenje Srba i uz potpuno ignorisanje institucija u BiH i njenih zakona i ustava. Takve inicijative, ako zaista žele da doprinesu izgradnji mira, mora poštovati zakone dražava koje je podnose. Rezolucija o genocidu iz Ruande iz 2003. usvojena je na predlog Afričke unije što nam govori da je doneta nakon regionalnih konsultacija pre nego što je ona donešena. Želeli smo da naglasimo činjenicu da se SB UN bavi situacijom u Bosni i da ovo može biti povreda, neka vrsta uplitanja o potanjima kojima se bavi SB. Takođe sam želeo da kažem da kao republika Srbija mi dosledno osuđujemo zločine u Srebrenici. Ja sam posetio Srebrenicu i odao počast žrtvama. Dekleracija iz 2010. godine je osudila zločin, Srbija je pokazala svoju posvećenost principima međunarodnog zakona tako što je ispunila svoje obaveze prema međunarodnim institucijama pravde. neće dovesti do mira i neće izlečiti rane iz prošlosti, ona će produbiti rane iz prošlosti i dovesti do novih tezija na zapadnom Balkanu. Iz tog razloga mi tražimo da se ova rezolucija povuče na način na koji je predstavljena. Ako to ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv rezolucije. I mi smo za svaki tip dijaloga i procesa. Niko o ovome nije obavešten ni u Srbiji ni Bosni. Sve je ovo učinjeno u tajnosti, ali potrebna nam je inkluzivnost i više razumevanja između nas ", rekao je Vučić.