Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku istakao da je O'Brajan uvek dobro došao u Srbiju, i da je saradnja u rastućem procesu sa SAD, kako američke kompanije rade auto-puteve i druge velike projekte.

Vučić je istakao da se "što se tiče KiM, u malo čemu bili saglasni".

"Teme na stolu za nas su teške. Na početku ću da govorim o dobrom, a to je rastuća bilateralna saradnja. Imamo velike ekonomske projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, gradiće neke od najvećih hidroenergetskih objekata, investiraju sve više u našoj zemlji. Važno je o čemu je O'Brajan govorio u vezi sa planom rasta i daljim napretkom na evropskom putu. Što se tiče KiM u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome da je važno da budu očuvani mir i stabilnost i obećao sam da će Srbija da se ponaša odgovorno i ozbiljno. Rekao sam kakve laži dolaze od onih koji govore o invaziji i ratu", rekao je Vučić.

U svemu drugom, kada je reč o Kosovu i Srebrenici, Vučić je rekao da imaju različite stavove.

"Zahvalan sam gospodinu O'Brajenu koji je rekao da je snažna obaveza koju Priština mora da ispuni ZSO. Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina, i toliko je mrtvo slovo na papiru. Lažu nas i Priština i Evropljani. Srbi su uradili sve iz Briselskog sporazuma, određene i iz Ohridskog sporazuma, a samo se nameću novi problemi srpskom stanovništvu, počevši od ukidanja dinara", dodao je.

Vučić je istakao da su hapšenja i prebijanja Srba svakodnevna, a da strane institucije ćute.

"Rekao sam gospodinu O'Brajenu da ćemo da se suprotstavljamo nasilju nad srpskom državom i narodom i da ćemo da se borimo. Govorili smo o Srebrenici dugo, posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regionu. To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH. To pitanje je protivpravno izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu. Lično sam srećan što sam mogao da razgovaram sa gospodinom O'Brajenom. Znam stavove SAD", rekao je Vučić.