Ministar mornarice Karlos Del Toro izjavio je da su američke snage ispalile Standardnu raketu 3, ili SM-3, kako bi oborile iranske balističke rakete koje su ispaljene kao deo masovne paljbe, koja je uključivala više od 300 raketa i bespilotnih letelica lansiranih od strane Teherana i njegovih saveznika.

"Mi smo ispaljivali SM-2, SM-6, i baš preko vikenda, SM-3, da bismo zaista kontrirali balističkoj pretnji koja dolazi od Irana", rekao je Del Toro na saslušanju Senatskog odbora za odobravanje budžeta za odbranu u utorak.

Američki zvaničnici su prethodno izjavili da su dva razarača — USS Arli Berk i USS Karni — koji su bili stacionirani u istočnom Mediteranu, oborili i uništili najmanje četiri iranske balističke rakete, mada nije odmah bilo jasno kako su ratni brodovi pogodili te pretnje.

USNI News je prvo izvestio u ponedeljak da su ova dva broda ispalila između četiri i sedam SM-3 raketa da presretnu iranske, pozivajući se na neimenovane odbrambene zvaničnike. Del Torove izjave pred zakonodavcima izgledaju kao priznanje mornarice o upotrebi SM-3 raketa.

SM-3 je deo naprednog Aegis Combat System-a američke mornarice i koristi kinetičko ubojno sredstvo da pogodi i uništi balističke rakete kratkog do srednjeg dometa tokom srednje faze leta. SM-3 može presresti ciljeve izvan atmosfere, za razliku od drugih vazdušno-odbrambenih sposobnosti mornarice.

"SM-3 su jedinstvene jer su jedine Standardne rakete dizajnirane za rad u vakuumu svemira", napominje Centar za strateške i međunarodne studije u svom projektu odbrane od raketa.

Postoje različite varijante SM-3 koje se mogu ispaljivati iz vertikalnog lansirnog sistema ratnog broda američke mornarice, a Blok I presretači su prvi put uvedeni pre gotovo 20 godina. I pored desetina testova tokom protekle dve decenije, SM-3 do sada nije korišćen u borbenim uslovima.

Međutim, SM-3 nije bio jedino vanatmosfersko oružje koje je upotrebljeno u akciji tokom vikenda.

Izraelski sistem odbrane Strela 3, koji takođe može uništiti pretnje u svemiru, korišćen je za obaranje mnogih od 120 balističkih raketa koje je Iran ispalio na Izrael u subotu. Strela 3 i njen prethodnik, Strela 2, čine vrhunac sofisticirane vazdušno-obrambene mreže te zemlje.

Izraelski zvaničnici su rekli da je 99% pretnji ispaljenih od strane Irana i njegovih saveznika — što uključuje jednosmerne napadačke bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete — presretnuto od strane izraelske vojske i njenih partnera na Bliskom istoku.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) je saopštila u nedelju da su američke snage uništile više od 80 bespilotnih letelica i najmanje šest balističkih raketa.

CENTCOM je naveo u nedeljnom saopštenju da "neprekidno, bezobzirno i opasno ponašanje Irana ugrožava regionalnu stabilnost i bezbednost američkih i koalicionih snaga