Komisija je sastavljena od predstavnika Elektroprivrede (EPCG), Železare i resornog ministarstva, a na čelu je Miro Vračar iz EPCG.

Zastupnik spomenute švajcarske kompanije Igor Šamiz priložio je overenu ispravu u kojoj navodi da jamči isplatu od 150.000 evra ukoliko 8B Capital pobedi na tenderu, prenosi Pobjeda.

U ponudi stoji i da investitor u prvih šest meseci planira ukupnu investiciju od pet miliona evra. Poverenstvo je nakon uvida u dokumentaciju objavilo konačnu odluku. Vračar je rekao da je ponuda bila nezadovoljavajuća i da švajcarska firma nije dostavila tražene bankovne garancije.

Vračar je rekao da će EPCG nastaviti tražiti partnera za Železaru i da će uskoro svim zainteresovanim partnerima ponuditi predugovor.

"Nakon toga svi zainteresovani mogu se prijaviti za pregovarački postupak gde ćemo verovatno ponuditi predlog ugovora o zakupu i takav predlog ponuditi svim zainteresovanima. Ugovornom ponudom će biti definisani svi detalji koji će biti predmet zakupa", rekao je Vračar.

Prema njegovim rečima, za Železaru su se zanimale brojne firme, ali se nisu javile na javni poziv, pa očekuje da će se uključiti u pregovarački proces.

Na prvi poziv za zakup železare stigle su tri prijave – od švajcarske kompanije 8B Capital S.A., konzorcijuma koji čine nikšićka kompanija Nexan Miodrag Daka Davidović, kineske Universal Energy i češke Energy & Industrial Management Advisory Services, te švedskog konzorcijuma Kvalitet Bygg – Uber Nordic.

Dva konzorcijuma tada su isključena iz nadmetanja za Železaru jer su ti potencijalni investitori tražili određene suslove koje nije bilo moguće ispuniti, pa je u igri ostala samo švajcarska firma s kojom su razgovori nastavljeni, ali ni ta ponuda nije prihvaćena zbog tehničkih nedostataka.