Iako je nakon nedavnog sastanka lidera opozicionih stranaka u Banjaluci, manje-više, postalo jasno da Stanivuković ne može da računa na podršku ostalih opozicionih partija u želji da obnovi mandat gradonačelnika, njegova kontroverzna odluka da podrži miting vladajuće koalicije, zakazan danas u 18 časova na Trgu Krajine, samo je dodatno produbila jaz između Stanivukovića i ostatka opozicije.

Time su, kako nezvanično saznajemo, naglo porasle šanse predsjednice Narodnog fronta, Jelene Trivić, da obezbijedi podršku za svoju gradonačelničku kandidaturu koju je ona, podsjećamo, otvoreno prizivala još krajem marta kada je obznanila da je “spremna da se suprotstavi, izađe i pobijedi dva kandidata režima – Draška Stanivukovića i formalnog kandidata SNSD”.

– Mislim da imam politički kapacitet za tu političku utakmicu. Očekujem podršku SDS, Liste za pravdu i red, Pokreta Banjaluka zove, ali i uglednih pojedinaca koji se dugo godina bore protiv režima Milorada Dodika – govorila je tada Trivićeva.

Da li je Stanivukovićeva podrška i najavljeni dolazak na današnji miting vladajućih u Banjaluci “prelomila” dileme oko toga koga će podržati SDS i Lista za pravdu i red na izborima za gradonačelnika Banjaluke, pitali smo predstavnike tih opozicionih stranaka.

Lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović, za Srpskainfo kaže da njegova Lista, najvjerovatnije, neće imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, ali da će konačna odluka o tom pitanju biti donijeta vrlo brzo.

– Ono što je jasno jeste to da mi ne možemo podržati Draška Stanivukovića. Moram da sjednem s našim ljudima iz Banjaluke, da napravimo jedan veći skup i da donesemo odluku. Ja živim u Trebinju i nije korektno da govorim o takvim stvarima. Krajem aprila imaćemo jedan veliki sastanak u Palama gdje ćemo razgovarati o konceptu pred izbore i moguće je da se tada dogovorimo kakav će biti naš stav prema Banjaluci. U svakom slučaju, uskoro će biti donesena odluka – kaže Vukanović za naš portal.

Što se tiče odluke Draška Stanivukovića da podrži današnji miting u Banjaluci, Vukanović kaže da je o tome “svaki komentar suvišan”.

– Stanivuković je time još jednom pokazao svoje pravo lice – smatra Vukanović.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka, Željko Raljić, za Srpskainfo takođe tvrdi da ta stranka još nije donijela konačnu odluku o tome da li će na predstojeće izbore izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj ili će pak dati podršku nekom drugom kandidatu opozicije.

– Danas ću razgovarati sa predsjednikom SDS Milanom Miličevićem. Naš stav je bio da Gradski odbor SDS odluči o kandidaturi, što je ranije više puta istakao i predsjednik stranke. Oko kandidature koju bi eventualno delegirao Gradski odbor SDS ne mogu još sa sigurnošću da govorim sve dok ne bude formalno izjašnjenje, tako da neka ostane na tome. Za sada – kaže Raljić.

Komentarišući miting pod sloganom “Srpska te zove”, koji će danas biti održan u Banjaluci, Raljić ističe da SDS “definitivno ne podržava taj skup”.

– Takođe, insistiramo na tome da izbori budu fer i pošteni, što znači da izbori u nadležnosti Republičke izborne komisije (RIK) to ne mogu da budu – ističe Raljić.

Lider Narodnog pokreta “Banjaluke te zove”, Saša Lazić, kaže nam da je taj pokret još ranije najavio da će “podržati nešto novo”, a to je, prema njegovim riječima, Jelena Trivić.

– Ovo što smo do sada vidjeli za mene nema prolaz – kaže Lazić.

Prelazak na drugu stranu

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo ocjenjuje da Stanivukovićeva podrška današnjem mitingu vladajuće koalicije u Banjaluci, u svakom slučaju, odgovara Jeleni Trivić u njenim nastojanjima da dobije podršku ostalih opozicionih stranaka za kandidaturu za gradonačelnika.

– Stanivuković je podrškom Dodikovom mitingu u Banjaluci napravio veliki korak u približavanju vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj. Ako su svi prethodni koraci bili “na sitno“, ova podrška i stajanje na bini sa režimom koji konstantno opoziciju označava kao izdajničku je otvoreni prelazak na stranu vladajuće koalicije – smatra Antić.

Dodaje da se aktuelni gradonačelnik Banjaluke, od nekog ko je bio veliki kritičar ne samo vladajućeg režima, nego i ličnog prozivanja Milorada Dodika, „bate i seke“, zagovaranja objelodanjivanja „stabla“ na kome će se vidjeti sve povlašćene firme u Republici Srpskoj, a koje su povezane s porodicom Dodik, sitnim koracima i kompromisima uveliko približio tom istom Dodiku. 

– Meni samo nije jasno kako će Draško odreagovati kada na mitingu Dodik navede opoziciju u Srpskoj i kaže za njih da su izdajnici? Da li će aplaudirati ili reći Dodiku da to nije istina? U svakom slučaju, pojavljivanjem na bini u taboru vladajućih Draško ne može dobiti podršku opoziciono usmjerenih birača u Banjaluci i to će, u svakom slučaju, odgovarati Jeleni Trivić ako ona bude jedini kandidat opozicije na izborima u ovom gradu. Ukoliko opozicija bude željela da ima jednog kandidata na izborima u Banjaluci, to u svakom slučaju ne može biti Draško Stanivuković – ocjenjuje Antić.