Nakon što je uloženo više od 40 miliona KM, kako iz budžeta Vlade RS tako i iz budžeta Grada, u izgradnju terena i infrastrukture, ovo mjesto sada izgleda gotovo napušteno, čime se baca sjenka na jedan od ključnih sportskih projekata u regionu.

Sportski kompleks, koji je bio domaćin Srpska open turnira, trebao je biti ponos grada Banjaluke i centar sportskih dešavanja. Međutim, situacija se dramatično promijenila godinu dana nakon spektakularnog događaja.

Jedan od ključnih problema je nedostatak interesovanja za održavanje objekta od strane onih koji su bili uključeni u njegovu izgradnju. Očigledno je da je postojao veliki entuzijazam i energija tokom izgradnje, ali nakon završetka turnira, ta energija se izgubila. Nedostatak strategije održavanja i upravljanja objektom postao je očigledan, ostavljajući terene i infrastrukturu na milost i nemilost propadanju.

Osim toga, nedostatak kontinuiranog programa sportskih događaja i aktivnosti takođe je doprinio zapuštenosti kompleksa. Bez redovnih sportskih takmičenja ili programa koji bi privukli građane da koriste terene i objekte, kompleks je postao samo sjenka svoje bivše slave.

Ova situacija nije samo pitanje propadanja sportskog kompleksa već i propuštanje prilike za razvoj sportske kulture i aktivnosti u Banjaluci. Umjesto da bude mjesto gdje se okupljaju sportisti i ljubitelji sporta, kompleks sada samo propada, što predstavlja veliki gubitak za lokalnu zajednicu.

Kompleks „progutao“ 43 miliona KM

Vlada RS je izdvojila 28 miliona KM za potrebe teniskog turnira „Srpska open“, potvrdio je prošle godine premijer RS Radovan Višković

On je pojasnio da je sa pozicije javnih investicija izdvojeno je 10 miliona KM, dok je Ministarstvo porodice omladine i sporta RS izdvojilo je oko 18 miliona KM.

– To je u konačnici 28 miliona KM, što je izdvojila Vlada RS – kazao je Višković.

Napomenuo je da je Grad Banjaluka za te potrebe izdvojio 15 miliona KM, čime je ovaj projekat, prema zvaničnim podacima, progutao ukupno 43 miliona KM, ranije je pisao Capital.

„Srpska open“ se neće igrati u 2024. godine

Spektakl koji smo imali priliku vidjeti u aprilu 2023. godine bio je kratkotrajan odnosno jednokratan. ATP je objavio listu turnira za narednu godinu, a „Srpska open“ nije na njemu.

Kao što je poznato, Beograd je na tri godine bio otkupio licencu od Bukurešta za turnir iz serije 250, a posljednje izdanje „Srbija opena“ održano je u Banjaluci pod nazivom „Srpska open“. Iako su se organizatori nadali da će i dalje ostati u najvećem gradu Srpske, jasno je da od te želje neće biti ništa. Sam Novak Đoković je više puta rekao da dolazak do licence predstavlja pravi mali poduhvat te da je u ovom trenutku to nemoguća akcija, pa čak i za njega.

Sada ostaje da vidimo čemu će u narednom periodu da služi teniski kompleks u koji je uloženo milione maraka. A Banjaluka, ali i svi ostali gradovi okoline Republike Srpske, mogu samo da se nadaju da će pomenuti tereni ponovo biti poprište nekih velikih sportskih priča.

Ulaganje u sportske objekte poput ovog kompleksa ne smije biti samo kratkoročna investicija za jedan veliki događaj. Potrebno je kontinuirano ulagati u održavanje i razvoj sportske infrastrukture kako bi se osiguralo da ona ostane korisna i relevantna za zajednicu dugoročno.

U suprotnom, rizikujemo da gledamo kako vrijedni sportski resursi propadaju i postaju samo ruševine od nekadašnjeg sjaja.