Makron pozvao na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju" i pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno da se prepozna nova geopolitička realnost i ubrza prelazak na „ratnu ekonomiju” kako bi se nastavila podrška Ukrajini i jačanje odbrambenih sposobnosti Evrope.

"Potrebno je izdržati, snabdeti Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre. Uveren sam da je to geopolitička realnost u kojoj ćemo dugoročno živeti. I važno je zapamtiti da svet neće stati ako se rat završi sutra", rekao je Makron prilikom polaganja kamena temeljca fabrike za proizvodnju baruta u mestu Beržerak u blizini Bordoa, prenosi Mond. 

Prema njegovim rečima, nastaviće se masovno naoružavanje u Rusiji, povećavaće se vojni troškovi u celoj Evropi.

Litvanija predala novi paket pomoći Ukrajini

Litvanija je Ukrajini predala još jednu seriju pomoći, uključujući anti-dronove, generatore i sklopive krevete, saopštilo je litvansko Ministarstvo odbrane.

"Podrška Litvanije Ukrajini je trajna. Pomažemo Ukrajini na sve moguće načine i tražimo načine da povećamo ovu pomoć. Oružje i oprema koju smo isporučili mi i naši saveznici daju najvažniji doprinos borbi Ukrajine za slobodu", istakao je ministar odbrane Laurinas Kašunas, prenosi LRT.

Ukrajinski general: Ruske snage nadmašuju ukrajinske 7 do 10 puta na istoku

Ruske snage brojčano nadmašuju ukrajinske trupe sedam do 10 puta u istočnim regionima, izjavio je danas ukrajinski general Jurij Sodol u parlamentu.

"Neprijatelj nas brojčano nadmašuje sedam do 10 puta, nedostaje nam ljudstva", rekao je Sodol, koji komanduje trupama u Harkovskoj, Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Prethodno je glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli rekao da izdrživljost ukrajinskih vojnika uskoro neće moći da parira ljudstvu i projektilima ruske vojske, ukoliko američki Kongres ne izdvoji dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
  • Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 520 vojnika na donjeckom pravcu;
  • Uništena je lansirna platforma PVO sistema S-125 Oružanih snaga Ukrajine;
  • PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 266 ukrajinskih dronova i četiri projektila višecevnog raketnog sistema "hajmars" i "uragan";
  • Oružane snage Rusije odbile su tokom dana osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu;
  • Od početka Specijalne vojne operacije ruski vojnici uništili su 500 ukrajinskih PVO sistema;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 105 vojnika;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su na avdejevskom pravcu gotovo 275 vojnika;
  • Grupa snaga "Istok" poboljšala je položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;
  • Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu zauzele povoljnije položaje i uništile formacije brigada teritorijalne odbrane i nacionalne garde Ukrajine.
     
    Zelenski stigao u Litvaniju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je doputovao u Litvaniju na samit Inicijative tri mora na razgovore sa liderima Centralne i Istočne Evrope o podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije. Zelenski je stigao u Viljnus dok Rusija pojačava vazdušne napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine, i ponovo je zatražio vojnu pomoć Zapada.

"Sada je glavni zadatak da damo sve od sebe da ojačamo naš sistem protivvazdušne odbrane, zadovoljimo hitne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga i konsolidujemo međunarodnu podršku kako bismo mogli da pobedimo ruskog agresora", napisao je Zelenski na platformi Ks.

Ukrajina potvrdila: Uništena termoelektrana Tripilska

Rusija je u današnjim napadima potpuno uništila termoelektranu Tripilska u Kijevskoj oblasti, saopštio je šef nadzornog odbora "Centrenergo" Andri Hota.

On je dodao da su svi zaposleni preživeli granatiranje, a da se trenutno radi na lokalizaciji požara većih razmera u elektrani, prenosi ukrajinski UNIAN.

TE Tripliska je najveća u Kijevskoj oblasti, a preduzeće "Centrenergo" je najveći snabdevač strujom i Kijevskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti.

Objavljen snimak: Ukrajinci beže; Na njih su pušteni psi

Na društvenim mrežama pojavio se snimak, napravljen noću, za koji se tvrdi da su na njemu ukrajinski vojnici koji su pokušali da pobegnu iz te zemlje u Odesi, ali ih je granična straža oktrila i odmah uhvatila njih petoro, šestoro.

Na ostale su pušteni psi.

Masovni ruski napad "kinžalima"; Odzvanjaju eksplozije

Ukrajinska naftna i gasna kompanija Naftogaz saopštila je danas da su se na meti ruskih vazdušnih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje tokom noći našla i dva podzemna skladišta gasa.

"Rano jutros, neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta gasa. Ti objekti ipak nastavljaju rad", saopštio je Naftogaz na aplikaciji Telegram, prenosi Rojters.

U Zaporoškoj oblasti je oštećen objekat energetske infrastrukture, prenose ukrajinski mediji.

Rusija je tokom jutra izvršila napad na energetsku infrastrukturu u regionima Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva, saopštio je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko.

U Harkovskoj oblasti je zbog toga bez struje ostalo više od 200.000 korisnika.
 

200.000 ljudi bez struje

Rusija je tokom jutra izvršila napad na civilnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, zbog kojeg je više od 200.000 korisnika ostalo bez struje, saopštile su ukrajinske vlasti.

U gradu se dogodila serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform.

Zelenski pričao sa predsednicom Švajcarske

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa predsednicom Švajcarske Violom Amherd o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine.

Rusija je više puta ponovila da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

"Razgovarao sam sa Violom Amherd i zahvalio sam Švajcarskoj na njenoj stabilnoj podršci, posebno na današnjoj odluci da izdvoji 5 milijardi švajcarskih franaka za obnovu Ukrajine. Razgovarali smo o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine, napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je istakao da će se na samitu nastaviti rad na primeni Formule mira nakon četiri sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost u Kopenhagenu, Džedi, Malti i Davosu.