Srpska policija uhapsila je S.J. (50) i D.D. (50), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju devojčicu Danku Ilić. 

- Poštovani građani Srbije, danas je jako tužan dan, rekao je Gašić.

Obijica su detaljno opisali zločin, i uhapšeni su.

Gašić je rekao da je Dankina majka došla kuću u Banjskom polju sa decom u 13.10 časova.

"Deca su bila u dvorištu, igrala se i ona ih je u tim trenucima fotografisala", rekao je Gašić.

Majka je poslala poslednju fotografiju dece mužu u 13.22. Potom joj je sin tražio vodu, koja je bila u vozilu par metara udaljenom, objasnio je on.

"Dok je uzela vodu shvatila je da Danke nema. U 13.41 je pozvala muža, koji je došao u 13.55 časova. Potom u 13.45 je pozvala policiiju, koja je stigla u 13.59 i odmah krenula u potragu", rekao je ministar Gašić.

Gašić je rekao da se Danka kobnog dana udaljila iz dvorišta i kretala se asfaltom.

"Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila fiat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri. Kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13.50 časova. Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko 2 i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja", rekao je ministar Gašić.

- U ovom slučaju aktiviran je sitem, sistem "Pronađi me". Mi smo od izlaska iz stana, pratili forenziku telefona, njeno kretanje. pritom upoređujući sva moguća lica, koja su tu prolazila, rekao je ministar.

- Udarili su devojčicu. Osumničeni je upravljao vozilom telo, devojčice udario i prebacio u zadnji deo voziča. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, rekao je da nisu. Prilikom dolaska na deponiju, S.J. je uzeo dee i bacio na deponiju gde je bilo smeće. Nakon toga su se vratili u firmu. S.J. je pozivu otišao do Banskog polja da bi tražio devojčicu, rekao je ministar.

Početne informacije policija je morala dobiti od majke

Kako kaže, razgovarali su sa majkom, koja je došla u staroj kući.

Početne informacije smo morali da dobijemo od majke. Urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja, rekao je ministar.

Radi se o 46.00  telefonskih brojeva. Toliko je promena bilo na baznim stanica, sve je trebalo uvezati, videti da li je neko majku pratio, da li je ona imala neku komunikaciju, i pregledati sve kamere, GPS.-ove. to je 175.000 komunikacija, rekao je on.

- Pratili smo kretanje majke, kada je nastala fotografija... Ko je sve bio u tom trenutku? Upoređujući sva moguća lica koja su tom trasom prolazila, proveravali smo kada je nastala fotografija i tačnost trenutka koliko je dete bilo bez majke. Na osnovu njenog telefona utvrdili smo sve kada je bio prvi poziv, kada je pozvala supruga, policiju...Ona je u jednom trenutku videla "pandu" ne znajući da je vozač udario - objasnio je Gašić.

Osumnjičeni se tog dana priključio potrazi bez imalo griže savesti i proveo je neko vreme sa svima koji su tragali za devojčicom. Policija je pogledala preko 200 kuća i stanova.

Šta je s telom Danke?

Oni su se kretali 20 kilometara na sat. Prema našim pretpostavkama, dete je izašlo iz šipražja. Imamo dvoje svedoka majke i sina, i videli su dete da ide ka gore, i tačno vreme nam se uklopilo sa kamarama. To je 7 ili 9 minuta, kada se to desilo, nepunih dva minuta sreće ih, onda staju, i pita ih da li su videli devojčicu, otac nastavlja potragu, objasnio je ministar Gašić.

Što se tiče tela. Mi smo ovu dvojicu osumničenih doveli i drugi dan, i imalu su poligrafsko ispitivanje. Vozač je imao zakasnelu reakciju, a suvozač je imao reakciju. Njihova dva automobila, naši forenzičari su uzeli sve, od tablica, branika, taj auto j e bio bun alata i rezervnih delova. Njih dvojica su nas doveli do deponije, ali mi imamo saznaja da se jedan vratio, 28.marta i da je telo prebacio na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo, pustimo naše ljude da urade posao, kazao je ministar Gašić.

Danka je nestala 26. marta oko 13.45 časova i od tada joj se gubi svaki trag. Sumnja se da je dete pregaženo već nekih deset minuta kasnije, a da je potom njeno telo bačeno na deponiju.