Oni su snimljeni kada su izvedeni pred moskovski sud u nedelju, trojica su još I mogla da stoje na nogama dok je četvrti dovučen u invalidskim kolicima. Svi su optuženi za terorizam.

Podsetimo, odgovornost za napad na Krokus Siti hol preuzela je Islamska država, koja je na društvenim mrežama objavila uznemirujuće vide-osnimke iz unutrašnjosti dvorane, a koji prikazuju teroriste kako pucaju u civile.

Ruske vlasti su identifikovale četvoricu napadača kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakrajima Murodalija Račabalizodu, Šamsidina Faridunija i Muhamedsobir Fajzova. Na videu koji je objavlje vidi se kako ih maskirani policajci dovode u okružni sud Basmani u glavnom gradu Rusije.

Po svemu sudeći, ruske snage bezbednosti su ih pretukle i mučile. Na društvenim mrežama procurili su uznemirujući snimci koje su, navodi BBC, očigledno objavile bezbednosne snage.

Na njima je prikazano brutalno ispitivanje. Na jednom snimku se vidi kako jednom napadaču guraju u usta uvo koje su mu pre toga odrezali, a BBC navodi kako neki snimci sugerišu da je barem jedan napadač pretrpeo strujni udar.

Muškarci koje je sud identifikovao kao Mirzojeva i Račabalizodu imali su crne masnice na licu, a Račabalizodu je imao povez preko glave na području uva. Nagađa se da je to napadač kom su Rusi odsekli uvo tokom ispitivanja.

Mirzojev je, uz to, imao poderanu plastičnu kesicu obmotanu oko vrata, što sugeriše mučenje gušenjem, ali i želju ruskih vlasti da javnosti pokažu da su mučili napadače koji su izveli smrtonosni napad na koncertnu dvoranu.

Lice čoveka identifikovanog kao Fariduni bilo je jako natečeno, a čovek imenovan kao Fajzov, koji je doveden na sud u invalidskim kolicima u bolničkom ogrtaču, gubio je svest. Činilo se da mu nedostaje oko, navodi novinska agencija Reuters.

U saopštenju suda stoji da je Mirzojev "u potpunosti priznao krivicu", dok se za Račabalizodu takođe navodi da je "priznao krivicu". Muškarci su identifikirani kao državljani Tadžikistana, objavila je ruska državna novinska agencija Tass.

Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, dodao je sud