Kompanija je štetu od transakcije procenila na 1,2 milijarde evra.

"Kompanija Danone dobila je regulatorna odobrenja neophodna za prenos svog poslovanja u Rusiji na 'Vamin R doo'. Završetak ove transakcije se očekuje u narednim nedeljama", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi agencija Interfaks.

Danone podseća da je prenos sredstava pokrenut u oktobru 2022.

''Ukupan gubitak koji je Danone zabeležio na svojim računima je 1,2 milijarde evra'', napominju iz kompanije.

Prema Jedinstvenom državnom registru pravnih lica, preduzeće ''Vamin R doo'' je registrovano 25. septembra 2023. Njegovi vlasnici su Vamin Tatarstan (99 odsto) i Ruslan Alisultanov (1 odsto).

Ruski predsednik Vladimir Putin je 13. marta potpisao ukaz o otkazivanju privremenog upravljanja Federalnoj agenciji za upravljanje imovinom, koja je preuzela upravljanje nad kompanijama Danone Rusija i Danone Trade u julu prošle godine, kada su ta preduzeća preimenovana u H&N i "H&N Trade".

Krajem februara "Fajnenšel tajms" je preneo, pozivajući se na poverljive dokumente, o planovima Danonea da proda svoje poslovanje u Rusiji kompaniji Vamin iz Tatarstana. Prema ovim dokumentima, firma Vamin pripada Mintimeru Mingazovu, koji je uveden u odbor direktora H&N nakon što je država preuzala upravljanje tom firmom, na čelu sa ministrom poljoprivrede Čečenije Jakubom Zakrijevom.