Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka Milenko Mićanović rekao je novinarima da su prije 30 godina došli u Bijeljinu, gdje ih je trenutno oko 20.000 i gdje su uključeni u razne oblasti života - kao privrednici, radnici u oblasti kulture.

 
"Ovo je naše redovno okupljanje i naš način da ne dozvolimo zaboravu da nadvlada. Ovo je prava prilika da poslije nemilih događaja imamo svoje veče kada se podsjećamo na druženja u zavičaju iz kojeg potičemo, a time doprinosimo čuvanju običaja i tradicije, kao i rođačkih, kumovskih i prijateljskih veza. Više od 1.000 ljudi će biti u sali, a očekujemo da ubuduće taj broj i raste", istakao je Mićanović
On je rekao da se druženje Tuzlaka organizuje devet godina i da ih je sve više, kao i mladih.
Protjerani smo iz Tuzle, lijepo se osjećamo u Semberiji, ali ne damo zaboravu svoju prošlost, svoje porijeklo. Ovo je sjajna prilika da spojimo ljude, prijatelje i komšije Tuzlake koji se možda nisu vidjeli godinama, ali i da utičemo na mlade koji će se pojaviti na druženju da ne zaborave ko su i odakle su", naveo je Mićanović.
On je rekao da Zavičajno udruženje Tuzlaka i dalje ostaje na putu pomoći Srbima koji su ostali ili se vratili u Tuzlu.
 
"Nikada nećemo odustati od obilježavanja 15. maja kao dana sjećanja na `Tuzlansku kolonu`", poručio je Mićanović i najavio izgradnju muzeja Tuzlaka u Bijeljini, prenosi Srna.
 
Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da su Tuzlaci ozbiljni čuvari tradicije i da je siguran da će još dugo obilježavati svoje jubileje.
 
"Semberija je bila dovoljno široka da primi sve ljude iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, te smo sa ljudima iz Bijeljine napravili sinergiju, što se i vidi na našem radu koji napreduje. Najveći resurs našeg grada su ljudi, koji rade i grade zajedno sa ljudima koji su došli sa strane", istakao je Đurđević.