Takođe, devet pješaka i tri vozača dvotočkaša su zadobila lakše tjelesne povrede što čini 16% od ukupnog broja lakše povređenih lica u saobraćajnim nezgodama.
Najčešći uzroci ovih saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina kretanja od strane vozača mopeda, nepropisno preticanje i obilaženje kolone vozila u raskrsnicama pri čekanju na promjenu svjetlosnog saobraćajnog znaka, neobraćanje pažnje na pješake na obilježenim pješačkim prelazima. Pješaci najčešće čine greške u pogledu kretanje van pješačkog prelaza i nekorištenje svjetloodbojnog prsluka pri kretanju kolovozom u van naseljenom mjestu.
U cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja na području PU Bijeljina i smanjenja učešća ovih kategorija u saobraćajnim nezgodama apelujemo na vozače dvotočkaša da pri saobraćanju koriste isključivo saobraćajne poršine koje su namjenjene za kretanje za te kategogrije učesnika u saobraćaju. Takođe, da u noćnim uslovima koriste svjetloodbojni prsluk, da koriste tehnički ispravna vozila sa obeveznim posjedovanjem svjetala na prednjoj i zadnjoj strani i da koriste isključivo površine koje su namjenjene za njih.
Naime, u poslednje vrijeme primjetna je pojava da biciklisti koriste površine namjenjene za kretanje pješaka.
Posjećamo, da su pješaci u obavezi koristiti isključivo pješački prelaz osim ako je isti od mjesta gdje se nalaze udaljeniji od 100 metara, da koriste površine van kolvoza a ukoliko nema takvih površina da koriste lijevu ivicu kolovoza ili desnu kada ulaze u prevoj ili nepreglednu krivinu.
Takođe, napominjemo da pješak ne smije koristi kolvoz kada je pod dejstvom alkohola za šta se smatra koncentracija od preko 0,8g/kg alkohola u organizmu.