Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir “bogat hranjivim materijama” i da ima “neutralne do umerene koristi za ljudsko zdravlje”.

“Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne hranjive materije poput proteina i kalcijuma”, kaže dijetetičarka Natalie Rizo za Today.

Na primjer, kriška čedara ima pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina te osigurava 14% preporučene dnevne vrijednosti kalcijuma. Osim toga, u siru se nalaze i vitamini A i B. Koji je sir najzdraviji?

“Ja bih rekla da je najzdraviji izbor svježi sir. Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva”, napominje Rizo.

Pola šoljice nemasnog svježeg sira ima:

  • 90 kalorija
  • 12 grama proteina
  • 2.5 grama masti
  • 5 grama ugljenih hidrata
  • 125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrijednosti)

Drugoplasirani su meki sirevi poput rikote ili mocarele koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i uopšteno su zdraviji.

“Tvrdi sirevi poput parmezana, čedara i švajcarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli da imaju koristi od odabira tih proizvoda.

Uopšteno, svaki sir je dobar u umerenim količinama, a nutritivni sadržaj samo malo varira među sortama”, poručuje Rizo, prenosi Magazin Novosti.