Palestinsko medicinsko osoblje u Gazi reklo je BBC-ju da su im posle racije u njihovoj bolnici u februaru, izraelski vojnici stavljali poveze preko očiju, pritvarali ih, primoravali da se skinu, i više puta ih tukli.

Ahmed Abu Sabha, lekar u bolnici Naser, ispričao je da je nedelju dana bio u pritvoru, gde su, kako je rekao, na njega puštani psi sa brnjicama, a izraelski vojnik mu je slomio ruku.

Njegove tvrdnje se u velikoj meri poklapaju sa izjavama dvojice drugih lekara koji su želeli da ostanu anonimni pribojavajući se odmazde.

Oni su za BBC rekli da su ih ponižavali, tukli, polivali hladnom vodom, i terali da satima kleče u neugodnim položajima.

Kazali su da su danima bili u pritvoru pre nego što su ih pustili na slobodu.

BBC je detalje njihovih navoda dostavio izraelskoj vojsci koja nije direktno odgovorila na pitanja o ovim tvrdnjama, niti su porekle konkretne tvrdnje o zlostavljanju.

Ali jesu negirale tvrdnje da je medicinsko osoblje povređeno tokom njihove operacije.

Izraelska vojska je rekla da je "svako zlostavljanje pritvorenika suprotno naredbama IDF-a i da je stoga strogo zabranjeno".

UPOZORENjE: Detalji u ovom tekstu mogu da budu uznemirujući za pojedine čitaoce.

Izraelska vojska je 15. februara upala u bolnici u gradu Han Junisu na jugu Gaze, jednu od retkih u Pojasu Gaze koja je tada i dalje radila.

Racija je izvršena na osnovu obaveštajnih podataka koji su ukazivali da su u bolnici bili operativci Hamasa, rekla je izraelska vojska.

Navela je da su tamo držani izraelski taoci koje je Hamas oteo 7. oktobra u napadu na jugu Izraela, a pojedini od njih su javno rekli da su bili držani u toj bolnici.

Hamas je negirao da njegovi borci deluju unutar zdravstvenih ustanova.

Video koji je tajno snimljen u bolnici 16. februara kada su lekari pritvoreni, dostavljen je BBC-ju.

Na njemu se vide muškarci u donjem vešu koji kleče sa rukama iza glave ispred zgrade Hitne pomoći, a ispred nekih se vide medicinske uniforme.

"Udarali su svakog ko je pokušao da pomeri glavu ili je napravio bilo kakav pokret", rekao je generalni direktor bolnice dr Atef Al-Hout za BBC.

"Dva sata su ih držali u tom ponižavajućem položaju".

Izraelska vojska je za BBC rekla: "Po pravilu, tokom hapšenja, osumnjičeni za terorizam često moraju da skinu odeću da bi se ona pretražila kako bi se utvrdilo da u njoj nije sakrivena neka eksplozivna naprava ili drugo oružje.

"Odeća se ne vraća odmah pritvorenicima, jer u njoj mogu da sakriju sredstva koja mogu da se upotrebe u neprijateljske svrhe (kao što su noževi). Čim se steknu uslovi, pritvorenicima se vraća njihova odeća".