Vatikan je saopštio da papa Franja nije pozvao Ukrajinu da se preda, već je "belu zastavu" upotrebio kao metaforu i da je želeo da pozove na prekid vatre i na hrabrost za pregovore.

Ministar pravde Ukrajine: Predlog zakona o mobilizaciji osuđenika uskoro u parlamentu

Predlog zakona o mobilizaciji osuđenika mogao da bude registrovan u Vrhovnoj radi u toku sledeće nedelje, najavio je ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

„Mislim da će predlog zakona (o mobilizaciji zatvorenika) biti izglasan u prvom čitanju na sledećem sastanku Rade. Što se tiče drugog čitanja, očekujem da će biti ovog proleća", rekao je Maljuska.

Vojska je tražila od poslanika da se iz predloga zakona isključi mogućnost mobilizacije osuđenika koji su kršili vojnu disciplinu i činili krivična dela tokom vršenja vojne dužnosti.

Moskva: Napad na Kursku oblast, poginula žena

Jedna žena je poginula u požaru izazvanom granatom koja je pogodila privatnu kuću u selu Kulbaki, u Kurskoj oblasti, u Rusiji, saopštila je Moskva.

Šef vojne uprave Kurske oblasti Roman Starojt kaže da je jasno da je udar sprovela Vojska Ukrajine.
07:52

TASS: Francuski neonacistički vođa likvidiran kod Avdejevke

Vođa francuskih neonacista Sezar Ogarom, koji se borio na strani ukrajinske vojske, likvidiran je u blizini Avdejevke, preneo je TASS, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

Ruska agencija navodi i ''da postoje potvrđeni dokazi o njegovim vezama sa francuskim tajnim službama''.

Ranije je načelnik Glavne operativne uprave, prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj, rekao da vojno osoblje NATO, prerušeno u plaćenike, upravlja sistemima PVO, višecevnim raketnim bacačima i taktičkim raketnim sistemima u Ukrajini.
07:51

"Od početka 2024. Rusija 346 puta upotrebila hemijsko oružje protiv Ukrajine"

Ukrajina je svakodnevno izložena raznim pretnjama Ruske Federacije, koja protiv Oružanih snaga Ukrajine i dalje koristi toksične hemikalije zabranjene Konvencijom o hemijskom oružju, izjavio je ambasador Ukrajine u Holandiji Oleksandar Karasevič u govoru na 105. sednici Izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

On je napomenuo i da ruska vojska ubrzano povećava obim i proširuje upotrebu toksičnih hemikalija, što je takođe kršenje konvencije.

''Samo u 2024. godini zabeležili smo 346 slučajeva upotrebe toksičnih hemikalija... Rusija smatra upotrebu hemijskog oružja sredstvom za postizanje taktičke prednosti i demoralisanje oružanih snaga. Svrha je da se vojnici Oružanih snaga otruju i istisnu sa utvrđenih položaja'', rekao je ambasador.
07:51

Vatikan: Papa ne traži od Ukrajine da se preda

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franja u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

"Papa je upotrebio metaforu 'bela zastava' koju je predložio novinar da bi ukazao na važnost prekida neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mestu u intervjuu, govoreći uopšteno o ratu, papa je jasno poručio: 'pregovori nikada nisu predaja'", rekao je Bruni, prenosi Vatikan njuz.

Kako se navodi, papu je tokom intervjua za švajcarsku televiziju novinar Lorenco Bučela pitao: „U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, 'bele zastave'. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta mislite?"