Tako je svoju priču počela blogerka Aleks Aleksander, ističući da je vaginalni prolapsstanje koje može da se dogodi svakoj ženi.

- Pre nego što krenete da bežite od svega što ima penis, treba da vam kažem da sam pre toga imala delimičnu histerktomiju, ali i podvezivanje jajnika. Pored toga, pre nekoliko godina sam se i porodila. A da, i moj muž ima penis veličine prosečne limenke nekog od gaziranih sokova.

E sad, da pređemo na stvar. Tog konkretnog dana imali smo naročito grub se*s a zaboravili smo na lubrikant. Odnos je što se mene tiče bio bolan jer je stalno udarao u moj grlić materice. Međutim, kako ja uživam u tom bolu, nisam ga sprečavala. Onda, kada se sve završilo, osetila sam da nešto nije u redu. Osetila sam neku težinu tamo dole. Onda sam ustala da i pokušala malu nuždu, ali ni kap nije htela da izađe iz mene, pa sam morala da se naprežem.

Vraćala sam se u sobu, a muž je vrisnuo. Pogledao me je dole i pitao me kakva je to "čudna roze krofna". Nisam imala pojma o čemu priča, pa me je slikao i pokazao mi roze masu koja je curila iz mene. U tom trenutku sam shvatila da mi je ispala vagina.

Šta je tačno vaginalni prolaps?

To što je Aleks prošla zove se vaginalni prolaps, i sa njim se susreće većina žena.

- Većina žena to će osetiti kao da ih nešto pritiska odozdo. Dosta njih napipaće u jednom trenutku i deo vagine ili materice. Dešava se kada popuste mišići poda karlice, i to uglavnom ženama koje su kasnije rodile, ali može da se desi i mlađim ženama. Uglavnom su uzroci naporni ili loše vođen porođaj, ali uzrok može da bude i neka hirurška intervencija. Kada do prolapsa dođe, često se desi da ženama ispadne materica, bešika a često i debelo crevo - kaže dr Svetlana Minić i dodaje da, iako ovakvi slučajevi izgledaju strašno, lako se leče hirurškom intervencijom.

A šta se desilo sa Aleks?

- Svaki lekar kaže da je operacija najbolje rešenje, ali ja sam ga izbegla. U zavisnosti od situacije, operacija uključuje zašivanje vagine ili operativno vraćanje organa na mesto. Mene su obe opcije izbezumile, a imala sam sreću da je moj slučaj izuzetno redak i stvari su se manje-više unormalile nakon što je lekar sve vratio na mesto