Respiratorne infekcije su aktuelne tokom čitave godine, ali postoje „pikovi“, kada o zaštiti i imunitetu moramo voditi više računa. Međutim, kada do njih i dođe, važno je uz propisanu terapiju (ako postoji), vitamine i minerale, što više olakšati organizmu u ovoj borbi, a obloge su jedan od načina za to.

Čajevi, inhalacija, obloge…

Udarni period prehlada, gripa, najezde virusa i bolesti respiratornih organa je iza nas, ali naše telo je neprekidno izloženo uticaju patogenih mikroorganizama.

– Najčešći simptomi su bol u grlu, kijanje, zapušen nos i sekret iz nosa, kašalj, iskašljavanje… Pored zvaničnih lekova, našoj narodnoj medicini je poznato tradicionalno tretiranje lekovitim biljem i prirodnim preparatima. Takođe, dobro su poznata a praksom dokazana korisna svojstva čajeva i inhalacije. Pored njih, delotvorne su i obloge, pre svega za skidanje temperature. Među najpopularnijim su od krompira i đumbira, kao i kupka od slačice – kaže u razgovoru za eKlinikaportal Jelena Simunović, fitoterapeut.

Obloge od krompira kao pomoć u spuštanju temperature

– Krompir bi trebalo izrezati u kolutove ili izrendati. Smesu od krompira priviti na stopala, a potom obaviti providnom plastičnom folijom, pa preko toga obuti čarape. Preporučeno držanje je 20 minuta do najviše pola sata. Nisu primećena ni zabeležena neželjena dejstva – objašnjava Simunović.

Kako se koristi đumbir za obloge

Prema rečima naše sagovornice, u dva do tri litra vode treba sipati tri supene kašike đumbira u prahu i pustiti da prokuva nekoliko minuta. Tako se, prema njenim rečima, dobija đumbirova voda.

U nju onda treba staviti čistu pamučnu krpu ili tanji peškir i natopiti. Ovako spremljene obloge mogu se stavljati na stopala, grlo ili pluća. Na ovaj način se, navodi Simunović, pored olakšavanja disanja pospešuje i cirkulacija.

I slačica je efikasna, evo kako napraviti obloge

– U jedan litar vrele vode stave se dve kašičice slačice u prahu. Kada se ohladi, odnosno temperatura se prilagodi koži, u nju se potope stopala. Na ovaj način krv će se „sliti“ u stopala, a to će pomoći i raščišćavanju (oslobađanju) efekta začepljenosti u delu
nosa, sinusa i pluća. Nisu poznata neželjena dejstva kada se koristi po predloženom nacinu upotrebe – podsetila je u razgovoru za eKlinika portal Jelena Simunović, fitoterapeut.