Filip Mark Mertens (38), bivši pilot Jetstara, izgleda mršavo, bledo i ima bradu dok nosi isti sivi top koji je nosio u prethodnim video snimcima, piše Daily mail.

Ja sam", kaže Filip uz prigušeni smeh, dodajući da se video snima 22. decembra 2023.

"Dobro sam, dobro se ponašaju prema meni", nastavlja on uz osmeh.

"Pokušavam da ostanem pozitivan i nadam se da ste ti i Džejkob zdravi i da ste dobro i da dobijate podršku", dodaje on.

Čini se da se u snimku obraća svojoj supruzi Mariji i šestogodišnjem sinu.

Objasnio je da se sastao sa "komandantom", što se verovatno odnosi na Egijanusa Kogoju, komandanta pobunjeničke Nacionalne oslobodilačke armije Zapadne Papue (TPN-PB) koja se bori protiv indonežanske aneksije teritorije.

Komandant se složio da Filip može da napravi snimak i da on bude poslat kada internet postane dostupan.

Mertens je rekao da će takođe razgovarati sa komandantom o telefonskom pozivu njegovoj porodici.

"Volim vas oboje i mnogo mi nedostajete i nadam se da ću uskoro moći da razgovaram sa vama", kaže on.

U drugom video snimku takođe objavljenom prošle nedelje, Mertens se, čini se, obraća novozelandskoj vladi i traži neke zalihe kako bi mu olakšao vreme u zatočeništvu.

"Možete li molim vas da mi pomognete da nabavim jedan ili dva ventolin inhalatora samo da ih imam na raspolaganju u slučaju da dobijem astmu i, ako je moguće, mogu li da nabavim čitač e-knjiga kao što je Kindle sa što više knjiga na engleskom. To bi bilo veoma cenjeno", kaže on.

Pre dva meseca, separatistički pobunjenici su zapretili da će ga pogubiti ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Mertens je radio za indonežansku avio-kompaniju 7. februara prošle godine kada je otet nakon što je sleteo svojim jednomotornim avionom Susi Air na udaljenu pistu u planinskoj provinciji Nduga, u zapadnoj polovini Nove Gvineje u Indoneziji.

Dan nakon što je uhvaćen, grupa je na video snimku rekla da će "umreti ovde" kao i "mi ostali" ako indonežanska vojska pokuša da ga spase.

Portparol pobunjenih separatista Sebi Sambom napisao je na Fejsbuku da će Mertens biti talac pregovora sa Indonezijom - ali je upozorio da će pilot "biti pogubljen", ako Džakarta odbije da pregovara ili vojno interveniše.

Sambom je tada rekao da pobunjenici "nikada neće osloboditi" Mertensa osim ako Džakarta ne učini region Papue nezavisnom od Indonezije.

Ali indonežanska vlada je bila čvrsta, rekavši da će Papua "zauvek ostati legitimni deo" Indonezije.

On se otada nalazi u zarobljeništvu.