Kako mlada muzičarka kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", ideju o pokretanju škole gitare u svojoj rodnoj Derventi imala je još na početku studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je trenutno apsolventkinja.

"Osnovno muzičko školovanje stekla sam u Osnovnoj muzičkoj školi 'Nikola Tesla' u Derventi, na smjeru gitara, srednje u Mostaru, u klasi profesora Đanija Šehua, a trenutno sam apsolvent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ponovo sam u klasi profesora Šehua na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru. Na trećoj godini fakulteta bila sam i dio 'Erasmus Plus' programa razmjene studenata u Španiji, u klasi profesora Antonia Roha", priča Tea.

Prema njenim riječima, još su u toku prijave za upis u Školu gitare, a časovi će biti održani u prostorijama derventske biblioteke.

"Koliko je meni poznato, do sada nije postojala ovakva vrsta škole u Derventi, a tokom studija imala sam priliku da radim kao jedan od nastavnika gitare u Centru kulture i mladih u Sarajevu, a održavala sam nastavu gitare i u Osnovnoj muzičkoj školi u Mostaru, kao i u Doboju. Iskreno se nadam da će se mladi odazvati i pokazati interesovanje za gitaru, jer postalo je malo i iznenađujuće kada se mladi opredijele da se bave muzikom u današnjim okolnostima, kada je sve veća prisutnost društvenih mreža. Uvijek je iznenađujuće kada djeca, mladi, ali i stariji pokažu interesovanje i posvete određen dio dana muzici, gitari ili bilo kom drugom instrumentu", smatra Tea.

Dodaje da je uvijek težila ka novim saznanjima, pa je pored redovne nastave i školovanja pohađala i mnogobrojne "masterklasove" gitare.

"U sklopu internacionalnih i međunarodnih festivala gitare, pored takmičenja, imamo priliku da učestvujemo na 'masterklasovima'. Ja sam uvijek svoje znanje željela da proširim i naučim od svjetskih gitarista i da radim sa njima, kao što su Aleksander Svete, Vera Ogrizović, Kostas Kotsiolis, Rafael Agir, Srđan Tošić i mnogi drugi", priča Tea, koja je tokom školovanja osvajala brojne nagrade i priznanja.

Kako kaže, zahvalna je direktorki derventske biblioteke Mirjani Plisnić, koja joj je izašla u susret i ustupila prostorije za održavanje časova, a plan je napraviti više grupa koje će biti podijeljene po uzrastu.

"Biće mlađa grupa, malo starija, a ako se jave i stariji Dervenćani, napravićemo grupu i za odrasle. Moje stručno polje je klasična muzika, ali napraviću testiranja da vidim da li su više zainteresovani da se fokusiramo na klasičnu ili pop, zabavnu ili rok muziku. Često me pitaju poznanici da li mogu prisustvovati časovima gitare ako ne znaju baš ništa. Ja uvijek kažem, pa naravno, upravo je to i razlog da dođu na časove gitare, ako žele da nauče, a ja ću se prilagoditi početnicima, bilo da je riječ o individualnim ili grupnim časovima, u skladu sa trenutnim potrebama i znanjem grupe", objašnjava Tea.

Dodaje da ima informaciju da je zainteresovano više mlađih učesnika, dok će sa realizacijom nastave krenuti kada se oformi prva grupa.

"Na prvim časovima baziraćemo se na osnove i upoznavanje sa instrumentom, a kako će ko napredovati je individualno, međutim, za osnove nije potrebno puno vremena, zavisi i od toga ko koliko vremena posvećuje i vježba kod kuće, kao i koliko ima želju da nauči. Za neke osnove potrebno je otprilike mjesec dana da bi bilo na nekom pristojnom nivou", kaže Tea.

Napominje da je ona gitaru izabrala sasvim spontano, a kako kaže, sticanjem okolnosti i porodica joj je muzikalna.

"Pradjed je svirao tamburicu, djed je svirao gitaru, baš kao i moj otac, pa je nekako gitara uvijek bila prisutna i provlačila se kroz moj život. Od kad sam rođena, gitara je u kući, iako niko nikada nije vršio pritisak na mene da i ja sviram, to se nekako spontano desilo i nisam se nikada pokajala", priča Tea i kroz osmijeh dodaje da za svoju dušu bira uvijek klasičnu muziku.

Mirjana Plisnić, direktorka Narodne biblioteke "Branko Radičević" u Derventi, kazala je za "Nezavisne novine" da prema njenim informacijama ima dosta zainteresovanih za Školu gitare, kako djece, tako i odraslih.

"Nemam tačan podatak, pošto se direktno javljaju Tei, ali ima tu i djece koja pohađaju Muzičku školu, a žele još koji čas da dopune znanjem iz gitare. Inače, mi u našoj biblioteci imamo radionice slikanja, glume, imamo i hor, a i ova škola gitare je jedan dio koji će upotpuniti ponudu našim korisnicima. Drago mi je što je Tea pokrenula ovu školu i što ćemo to realizovati u korist svih građana Dervente", kazala je Plisnićeva.