Borbe u Ukrajini tokom prethodnog dana vođene su u Dnjepropetrovskom regionu, a sukobi su se vodili i u Harkovu i Hersonu, na istoku i jugu zemlje.

Sa druge strane, više od 10 bespilotnih letelica ukrajinskih oružanih snaga napalo je Belgorodsku oblast u protekla 24 sata, pri čemu je više od 120 granata ispaljeno na gradove i sela u pograničnom regionu.

Napadnuta bolnica

U ruskom napadu na bolnicu na severoistoku Ukrajine povređene su četiri osobe, rekao je danas guverher Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.

On je na Telegram nalogu naveo da je iz zgrade u gradu Veliki Burluk, severoistočno od Harkova, evakuisano 38 osoba, prenosi Rojters.

Četiri povređene osobe dobile su pomoć na licu mesta.
22:43

Ruski PVO sistemi uništili 20 ukrajinskih projektila iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je danas ukrajinski napad na Krim, oborivši 20 avionskih navođenih projektila, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije“, navode iz Ministarstva. Precizira se da je 17 granata uništeno iznad Crnog mora i još tri iznad samog poluostrva.

Fragmenti raketa pali su na teritoriju vojne jedinice u reonu Ljubimovke. Na letelici nije bilo oštećenja.

U napadima nije bilo žrtava, prenosi RIA Novosti.
21:18

Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija danas su utvrdile da je Rusija prekršila elemente antiterorističkog sporazuma UN, ali su odbili da donesu odluku o navodima Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje aviona Malezija erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

U istoj presudi, Međunarodni sud pravde utvrdio je da je Rusija prekršila sporazum protiv diskriminacije time što nije podržala obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon aneksije poluostrva 2014, prenosi Rojters.Sud je odbio zahteve Ukrajine da naloži reparacije za oba kršenja i samo je naredio Rusiji da se pridržava sporazuma.
20:04

Oboreno 20 projektila na teritoriji Rusije

Dežurni PVO sistemi oborili su 17 ukrajinskih projektila iznad Crnog mora i još 3 iznad Krimskog poluostrva. Fragmenti su pali na teritoriju kasarne u području Ljubimovka na Krimu. Ruski avioni nisu oštećeni, napominje Ministarstvo.

"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj terorističkog napada sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Rusije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Putin: Neće biti obustave razmene ratnih zarobljenika

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće obustaviti razmene ratnih zarobljenika sa Ukrajinom zbog nedavnog udesa svog vojnog transportnog aviona za kojeg tvrdi da je prevozio zarobljenike i da su ga oborile snage Kijeva.

Moskva tvrdi da je Ukrajina oborila taj Iljušin-76 u kojem je poginulo 65 zarobljenih Ukrajinaca, posada i vojna pratnja - ukupno 74 losobe.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je to terorističkim napadom, a istraga je u toku, prenosi TASS.

"Hoće li to zaustaviti razmene ili ne? Nećemo zaustaviti razmene. Moramo da vratimo svoje momke kući", rekao je Putin.

Kijev i Moskva razmenili su danas po 195 ratnih zarobljenika.
17:39

Rusija nije vratila zarobljenike koji su bili na spisku na dan pada Il-76

Portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrij Jusov izjavio je da su tokom današnje razmene iz ruskog zatočeništva vraćeni ukrajinski ratni zarobljenici, koji su planirani za razmenu 24. januara, osim 65 osoba koje je ruska strana proglasila mrtvima.

Prema njegovim rečima, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da su u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti bili ratni zarobljenici.

Jusov je dodao da ukrajinska strana nema dokaza da je poginulo 65 ukrajinskih vojnika i da o tome svedoče samo izjave ruske strane, prenosi Ukrinform.

Dodao je da Rusija nije vratila tela poginulih, iako je Ukrajina uputila zahtev. Jusov je rekao da Ruska Federacija nije dala saglasnost za sprovođenje međunarodne istrage o ostacima aviona Il-76.
16:28

Turska učestvuje u rekonstrukciji ukrajinske infrastrukture

Turska i Ukrajina saopštile su danas da su potpisale sporazum koji će omogućiti turskim građevinskim firmama da preuzmu deo rekonstrukcije ukrajinske infrastrukture koja je oštećena u ruskim napadima.

Sporazum su potpisali u Istanbulu turski ministar trgovine Omer Bolat, turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu i ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, preneo je Rojters.

Bolat je rekao da je na sastanku bilo reči o ulozi turskih preduzeća u rekonstrukciji Ukrajine, navodeći da će dve zemlje sarađivati po tom pitanju u okviru radne grupe koja je formirana u okviru Memoranduma o razumevanju o rekonstrukciji Ukrajine iz 2022. godine.

"To će obezbediti važnu pravnu osnovu za napore za rekonstrukciju Ukrajine. Spremni smo za saradnju i sa trećim zemljama", rekao je Bolat prilikom potpisivanja dokumenta.
16:17

U Sevastopolju deluju PVO sistemu

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da ruski sistemi protivvazdušne odbrane dejstvuju u gradu. Gubernator je pozvao stanovnike da ostanu mirni.
15:40

Putinovo obraćanje: Potiskivanje; Ovo je najvažnije

Demilitarizovana linija sa Ukrajinom treba da osigura bezbednost teritorije Ruske Federacije od dalekometnog naoružanja, zapadne proizvodnje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Ova linija treba da bude na tolikoj udaljenosti od naše teritorije da bi osigurala bezbednost od dalekometnih oruđa, pre svega strane proizvodnje, koje ukrajinske vlasti koriste za granatiranje gradova", rekao je Putin na sastanku sa članovima Izbornog štaba.

Prema njegovim rečima, ruske jedinice su angažovane na "potiskivanju neprijatelja od vitalnih naselja Ruske Federacije".

"To ćemo i uraditi. I to je glavni motiv naših momaka koji se bore i rizikuju svoje živote - da brane otadžbinu, da štite svoj narod. Potiskivaćemo ih nazad", rekao je Putin.

Kako je istakao, Avdejevka je jedna od najvažnijih oblasti u kojoj se trenutno vode borbe. Trenutno, ruska vojska kontroliše deo ovog strateškog gradića u DNR. Po njegpovim rečima, ruski dronovi veoma efikasno rešavaju probleme u zoni specijalne vojne operacije.
15:37
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
14:09

Evropska Komisija: Predoložene su mere za ograničavanje uvoza iz Ukrajine

Evropska komisija je danas predložila mere za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da bi smirila proteste farmera u Francuskoj i drugim članicama Evropske unije.

Predlog Komisije, koji će zahtevati odobrenje vlada EU i Evropskog parlamenta, uvodi "kočnicu u slučaju nužde" za najosetljivije proizvode, živinu, jaja i šećer, odnosno omogućava uvođenje carina ako uvoz premaši prosečne nivoe iz 2022. i 2023. godine.

Komisija je istovremeno saopštila da će produžiti suspenziju uvoznih carina na ukrajinski izvoz za još godinu dana, do juna 2025. godine.
14:06

Moskva: Razmenjeno 195 vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kao rezultat pregovora iz zarobljeništva vraćeno 195 ruskih vojnika. "Kao rezultat pregovaračkog procesa, 31. januara je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno 195 ruskih vojnika, koji su bili u životnoj opasnosti u zarobljeništvu. U zamenu je predato tačno 195 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine“, precizira se u saopštenju. Razmenjeni vojnici će vojnim avionima biti prebačeni u Moskvu radi lečenja i rehabilitacije.
13:30

Mišel: Sutra o pomoći Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ukazao je danas na značaj dogovora o budžetu EU i istakao da je u pregovaračkoj kutiji, koju je podržalo 26 lidera na prethodnom samitu i u kojoj se među prioritetima navode podrška Ukrajini i Zapadnom Balkanu, postavljen osnov za postizanje finalnog sporazuma 27 država članica EU.
Mišel je u pozivnom pismu državama članicama EU, povodom sutrašnjeg specijalnog sastanka Evropskog saveta, naveo da je cilj da se nastave razgovori o nekim od najhitnijih pitanja koja se tiču EU, a pre svega i najvažnije, o sporazumu o srednjoročnoj reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira EU, koji podrazumeva paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.