Prema rečima Alekseja Kulemzina, gradonačelnika kojeg su postavili Rusi, ukrajinske snage su granatirale prometno područje gde se nalaze prodavnice i pijaca.

Pušilin je rekao da je grad granatirala ukrajinska artiljerija. Ukrajina se još nije oglasila.

Rojtersove fotografije i video snimci sa lica mesta prikazuju ljude u suzama, od kojih su neki rekli da su izgubili svoje voljene, kao i tela na krvlju natopljenom snegu u blizini jedne od gradskih pijaca

Pušilin je rekao da hitne službe rade na licu mesta i da forenzičari pokušavaju da prikupe delove oružja korišćenog u napadu.

Rusija je napad osudila kao "varvarski čin terorizma" koji pokazuje "potrebu da se postignu svi ciljevi” napada u Ukrajini.

"Neonacistički režim u Kijevu, uz podršku SAD i njenih satelita, ponovo je izvršio varvarski teroristički akt protiv civilnog ruskog stanovništva“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Donjeck je jedan od četiri regiona koje je Rusija pripojila prošle godine, što je većina zemalja osudila kao nezakonit potez u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Rusija ne kontroliše u potpunosti nijedan od ovih regiona.