Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija, Srbin Zlatko Knežević, i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju. Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i Njemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Na plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Taj predmet je spojen sa zahtjevom 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti i drugih odredaba Krivičnog zakona Republike Srpske.

Zvizdić je krajem avgusta prošle godine, kao ustavom ovlašteni predlagač, Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji se zapravo odnosi na novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

"U svojstvu ovlaštenog podnosioca uputio sam Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Takav zakon imao bi u primjeni negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele BiH, a posebno bi otežao rad medijima", objavio je Zvizdić nakon podnošenja apelacije. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. jula prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Na dnevnom redu sjednice 18. januara je i zahtjev Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH. Ustavni sud bi trebalo da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda Republike Srpske od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci od 26. novembra 2022. godine.