Ovo je prvi put da su napadi pokrenuti ovom silinom protiv grupe koja je prošle godine počela da napada teretne brododve koji su povezani sa Izraelom i koji plove Crvenim morem. Hute inače podržava Iran. Jutrošnji napadi su izvedeni ratnim avionima, brodovima i podmornicama.

Australija, Kanada, Bahrein i Holandija pružile su podršku ovoj operaciji, u kojoj je gađano više od 60 ciljeva na 16 lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je zvaničnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Amerikanci su otkrili novi front"

Amerikanci su otkrili novi front protiv Husita u Jemenu i na taj način odvlače pažnju od svojih problematičnih kijevskih štićenika, smatra zamenik predsedavajućeg Dmitrij Medvedev.

"Problemi sa njima su monstruozni. Nama su dugo vikali (i meni lično u uho na društvenim mrežama) da je rukovodstvo Ukrajine – bezgrešno. Da nisu uzeli ni dolar. Svete patriote. Ali ne, ispostavilo se da su banalni i beskompromisni lopovi koji traže ogromna sredstva za oružje koje daju Ukrajincima. Što je i trebalo dokazati!", napisao je Medvedev na društvenim mrežama.
10:26

Jordan: Neuspeh da se obuzda Izrael gura region Bliskog istoka ka još većem ratu

Jordan je danas upozorio da neuspeh da se obuzda izraelska, kako je navedeno, "ekstremistička" politika protiv Palestinaca gura region Bliskog istoka ka još vecim sukobima i ratovima. Jordanski ministar inostranih poslova Ajman Safadi ocenio je da Izrael izlaže bezbednost regiona opasnosti jer međunarodna zajednica nije, kako je naveo, uspela da zaustavi izraelsku agresiju na Palestince, javili su jordanski državni mediji, a prenosi Rojters.
10:06

"Bilo je očekivano"

Hrvatski vojni analitičar Marinko Ogorec za tamošnje medije rekao da je napad na Hute bio očekivan. "Crveno more je žila kucavica za veliki deo svetske ekonomije. Huti su napadali brodove koji su po njihovom plovili prema Izraelu, ali vidi se da su napadali gotovo sve brodove pa je bilo za očekivati reakcija koalicije predvođene SAD-om", kazao je Ogorec.

Iran je jedan od glavnih saveznika jemenskih pobunjenika, ali Ogorec ne očekuje da se aktivnije uključi u sukob. "Iran podržava Hute, ali podržava i Hezbolah i Hamas pa nije došlo do veće eskalacije kad je Izrael odgovorio na Hamasov napad", rekao je.
10:02

Huti: U napadima je ubijeno pet boraca

Huti objavili, opet, da udari protiv njih od strane SAD-a i Britanije neće proći bez "kažnjavanja ili odmazde". Vojni portparol Huta je rekao da je u udarima ubijeno pet boraca i ranjeno šest drugih, te da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru.
09:56

Zaharova "grmi"

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi napade na Jemen i da intenzivira međunarodne napore za sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

"Vazdušni napadi SAD na Jemen još su jedan primer toga kako Anglosaksonci izvrću rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno zanemaruju međunarodno pravo radi eskalacije situacije u regionu zbog ostvarivanja svojih destruktivnih ciljeva", napisala je portparolka Ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.
09:45

Gore američki i britanski brodovi?

General militantne grupe Huti rekao da su američki i britanski ratni brodovi pogođeni u Crvenom moru. General-major Abdul Salam Jahaf prethodno je naveo da je "velika bitka izbila" u vodama u ranim jutarnjim satima.

Ali sat vremena nakon njegove izjave, objavljene na društvenoj mreži X, Rojters je izvestio da nije bilo odmazde. Američki zvaničnici rekli su toj novinskoj agenciji da "ne bi bili iznenađeni da vide neku vrstu odgovora".

Posle napada, general-major Salam Jahaf je rekao: "Odgovoreno je na američko, britansko i izraelsko varvarstvo i sada je izbila velika bitka u Crvenom moru. Izvesno je da je više američkih i britanskih bojnih brodova pogođeno."
09:39

"Moramo poslati jasnu poruku"

SAD bi trebalo da pošalju "jasnu nedvosmislenu poruku" Hutima da neće tolerisati ove napade na brodove, rekao je bivši načelnik štaba američkih marinaca za Skaj njuz.

"Huti kažu da to čine kako bi pomogli svojoj braći iz Hamasa i gađaju izraelske brodove", rekao je, dodajući da u tome ipak "nema istine" i da su "Huti gađali sve što je plutalo".

Takođe je rekao da je predsedniku Bajdenu "manjkalo hrabrosti", ali "nekako ju je u poslednjih nekoliko sedmica pronašao. SAD moraju poslati jasnu i nedvosmislenu poruku Hutima i Iranu da SAD i njegovi koalicioni partneri neće tolerisati ove napade na brodove."