Novi sporazum između Njemačke i Litvanije dovešće do prvog stalnog stranog raspoređivanja nemačkih trupa nakon Drugog svetskog rata.

Nemački vojnici će biti tačno na liniji vatre ako Kremlj ikada pokrene napad na teritoriju NATO-a, piše Politiko, a prenosi Index.hr.

Podseća se da je nemački ministar odbrane Boris Pistorius boravio u ponedeljak u Viljnusu kako bi potpisao sporazum sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anušauskasom, a kojim se utvrđuju uslovi pod kojima će 4.800 nemačkih vojnika i 200 civila biti stacionirano u toj baltičkoj zemlji.

"S ovom brigadom spremnom za rat, preuzimamo odgovornost vođstva ovde u savezu i na istočnom krilu NATO-a. Brzina projekta jasno pokazuje da je Nemačka razumela novu bezbednosnu stvarnost", istaka je Pistorius.

Jedna od jedinica koje čine novu brigadu je i Pancerbatalion 203 iz Augustdorfa u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Reč je o oklopnoj jedinici koja je predala Ukrajini sve svoje tenkove “Leopard 2” i čeka nove zamene. Pistorius je najavio da će novi tenkovi biti isporučeni direktno u Litvaniju.

"Istočno krilo sada se pomerilo na istok i dužnost Nemačke je da ga zaštiti", tvrdi Pistorius.