Država pomaže gradnju, ali to nije dovoljno. Mora da krene u "ofanzivu" da nađe stručnjake koji će u tim fabrikama da rade, saopštilo je udruženje Bitkom

Ako milijardama novca poreskih obveznika podržimo nove fabrike čipova, onda su nam potrebna i finansijska sredstva za obuku kvalifikovanih radnika koji će tamo raditi, bez obzira da li iz budžeta savezne vlade ili pokrajinskih", rekao je predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst.

U IT sektoru je sada slobodno 137.000 radnih mesta, rekao je Vintergerst za list Minhenski Merkur (Münchner Merkur) od ponedeljka.

Proizvođači čipova planiraju fabrike u Magdeburgu i Drezdenu zahvaljujući pomoći države. Oko 90 odsto industrijskih preduzeća u Nemačkoj oslanja se na poluprovodnike, a za 80 odsto oni su neophodni.

Predsednik Bitkoma je apelovao da se olakša useljavanje kvalifikovanih radnika u Nemačku jer oni mogu da se zapošljavaju širom sveta.

Birokratski procesi su u Nemačkoj i dalje "toliko glomazni da zapravo staju na put političkoj volji da se vrhunski ljudi dovedu u Nemačku", rekao je Vintergerst.

Pored toga, potrebno je da se u nemačkim školama i na univerzitetima više mladih bavi digitalnom ekonomijom i mikroelektronikom, posebno devojčice i mlade žene.