Iz Agencije ističu da je Apple u obavezi da "svim raspoloživim sredstvima brzo otkloni kvar".

Takođe je dodato da će Agencija pratiti na koji način će Apple načiniti izmene na pomenutoj seriji telefona, a ukoliko zračenje ne bude smanjeno Apple će morati da povuče i telefone koji su već prodati.

Nepostupanje će rezultirati povlačenjem opreme koja je već stavljena na raspolaganje potrošačima", istaknuto je iz ANFR-a.

Iz kompanije Apple su reagovali na ove tvrdnje, demantujući navode Agencije za tehnološki nadzor francuske vlade.

Apple je saopštio da je njen iPhone 12 model dobio više sertifikata međunarodnih tela o usklađenosti sa globalnim propisima i standardima za nivo zračenja.

Kompanija iz Kupertina je istakla da osporava rezultate revizije koju je sproveo AFNR i da će nastaviti da se angažuje da pokaže nema povećanog zračenja.

AFNR je nedavno merio zračenje 140 modela telefona, među kojima je i Apple iPhone 12. Tokom testiranja otkriveno je da, dok telefon drži u ruci ili džepu, čovek apsorbuje 5,74 vata po kilogramu elektromagnetne energije.

Po zakonima koje propisuje Evropska unija dozvoljena je apsorpcija 4,0 vata po kilogramu, što iPhone 12 emituje tek kada se drži u jakni ili torbi, prema navodima iz izveštaja.