Fizičar sa Harvarda, profesor Avi Loeb, rekao je da rana analiza metalnih fragmenata koje je njegov tim pronašao i izvadio iz Tihog okeana sugerišu da su došli iz međuzvezdanog prostora.

Analiziranih oko 700 sitnih metalnih sfera sadrži legure koje se ne podudaraju ni sa jednom postojećom legurom u našem solarnom sistemu. Nalazi još ne daju odgovor da li su sfere veštačkog ili prirodnog porekla - što je Leb rekao da je sledeće pitanje na koje njegovo istraživanje ima za cilj.

Ovo je istorijsko otkriće jer predstavlja prvi put da su ljudi stavili ruku na materijale sa velikog objekta koji je stigao na Zemlju izvan Sunčevog sistema", napisao je Loeb u utorak za Medium.

Ostaci su potekli od objekta nalik meteoru koji se srušio na obalama Papue Nove Gvineje 2014. godine, a Loeb ne isključuje da su mogući fragmenti vanzemaljskog broda.

On i njegov tim proveli su dve nedelje kopajući morsko dno u nadi da će pronaći dokaze koji će potvrditi njegovu teoriju.

"Uspeh ekspedicije ilustruje vrednost preuzimanja rizika u nauci uprkos svim izgledima kao priliku za otkrivanje novog znanja, dalja istraživanja će pokazati da li smo u pravu“, napisao je Loeb na Medium-u.