Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija nalaze se od jutros ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu prošli su oko 7.30 sati prvi kordon KFOR-a, niko ih nije zaustavljao.

Ljudi su došli do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

Srbi u Zvečanu okačili trobojku na blindirano vozilo kosovske policije

Ispred zgrade opštine u Zvečanu je i dalje napeto. Okupljeni Srbi zahtevaju da kosovska policija napusti prostorije zgrade opštine i uzvikuju: "idite, idite" i "ovo je Srbija".

Takođe, ispisali su četiri S i izbušili gume na oklopnim vozilima kosovske policije, a na jedno vozilo okačili su srpsku zastavu.

Dva zahteva okupljenih Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zamolio je građane da se sklone kako bi prošla dva vozila kosovske policije koja su u okruženju građana, ali grupa građana to nije dozvolila i traži da sva vozila kosovske policije krenu odjednom i napuste Zvečan.

Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da "nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština".

Kosovska policija: Bili smo prinuđeni da upotrebimo suzavac

Nakon incidenta u Zvečanu kosovska policija se oglasila na Fejsbuku. U toj policiji tvrde da su bili prinuđeni da upotrebe suzavac gde su se okupili građani koji protestuju zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgradu opštine.