Amerika i Velika Britanija, kaže predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, krše međunarodno pravo kako bi nanijele štetu Republici Srpskoj.

"Demontaža Republike Srpske je svakako njihov krajnji cilj. Ogromni napori koje ulažu preko 20 i nešto godina svakako govore u prilog tome. I jedini način da se mi tome suprotstavimo jeste naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovu, izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH ne možemo i nećemo da prihvatimo i da je ovo minimalna mjera našeg odnosa tome da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvijek zloupotijebavaju", kaže Dodik.

Ovo baš i nije po volji ambasadama Amerike i Velike Britanije u BiH. Oglasili su se i poručili da stoje uz građane. 

Ako Narodna skupština i Vlada Srpske usvoje odluku o prekidu saradnje, to moraju da poštuju svi srpski predstavnici.

Kako stvari stoje, saradnja će završiti i prije bilo kakve odluke. 

"Ja mislim da je sasvim realna i racionalna mjera koju će očigledno donijeti Narodna skupština prije svega određene mjere Vlada pa skupština da se prekinu svi kontakti svih funkcionera iz Republike Srpske sa američkom i britanskom ambasadom. Ono što mogu sigurno da kažem jeste da ću kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini doslijedno poštovati odluke najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske", kaže Milorad Kojić.

Zaključak o prekidu komunikacije sa diplomatama iz spornih zemalja, podržala je i vladajuća koalicija u Repulici Srpskoj, prenosi "ATV".