Holanđanin je dominirao na otvaranju sezone 2023. protekle nedjelje u Bahreinu.

Ferstapen je izgledao neprikosnoveno na stazi Sahir, nakon što je pobjegao iz DRS dometa Šarla Leklera koji ga je pratio u Ferariju do kraja prvog kruga.

Uprkos tome što je njegov glavni rival u šampionatu 2022. počeo sa svježijim gumama, Ferstapen je razvukao svoje meke Pireli pneumatike krug duže od Leklera i uspio da riješi problem sa zaključavanjem zadnje osovine prilikom prebacivanja u nižu brzinu.

Kada se Monegašanin povukao zbog kvara Ferarijevog agregata u 39. krugu, Ferstapen je rutinski stigao do pobjede sa skoro 12 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Serhija Peresa, dok je treći na podijumu bio Fernando Alonso u Aston Martinu sa +26,6 sekundi.

Nakon što se vozač Mercedesa Džordž Rasel "kladio" da će Red Bul pobijediti u svakoj trci ove sezone, Ferstapen je odbacio takvu mogućnost i umjesto toga predviđa da ga čeka mnogo žešća trka u Saudijskoj Arabiji 19. marta.

"Saudijska Arabija je prilično drugačija staza od ove. Imate mnogo više pravaca, brzih krivina i mnogo manje degradacije. I mislim da smo ovdje (Bahrein) bili posebno dobri u degradaciji. Dakle, očekujem u pogledu tempa trke da svi budu bliži u Džedi", rekao je dvostruki uzastopni šampion.

RB19 je briljirao u Bahreinu delimično zbog svog superiornog ubrzanja iz krivina pri malim i srednjim brzinama, dok je Red Bul prošao daleko bolje od Ferarija kada je u pitanju upravljanje gumama na posebno abrazivnom asfaltu.

Ali mnogo "tečnija" ulična staza u Džedi i njena manja površina bi u teoriji trebalo da favorizuju prednost u maksimalnoj brzini koju uživa Ferarijev SF-23, faktor koji je omogućio Ferstapenu da pobijedi na istom mjestu prošle godine, kada su karakteristike dva rivalska bolida bile suprotne u odnosu na ovogodišnje.

"Džeda će sada biti sasvim drugačija. Naš automobil djeluje prilično snažno u velikoj brzini, ali mislim da je Ferari prilično brz na pravcu, što je u Džedi, naravno, veoma lijepo imati. Vrijeme će pokazati. Zaista je teško znati. Mi smo vozili ove bolide samo ovdje u Bahreinu, tako da samo treba da sačekamo i vidimo. Naravno, pokušaćemo da stignemo tamo u najboljoj mogućoj formi, a onda ćemo tokom treninga saznati gdje se tačno nalazimo", dodao je Ferstapen.