Tužilac za Vukajlovića traži osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Naime, prilikom iznošenja završnih riječi, republički tužilac Goran Glamočanin rekao je da je dokazano da je optuženi s direktnim umišljajem pribavljanja nezakonite koristi sa sudijom Nebojšom Pejovićem dogovorio da u izvršnom postupku kupi nekretnine od 566.800 KM za duplo manju cijenu od procijenjene.

Naveo je da je sudija u dogovoru s advokatom svjesno u izvršnom postupku protivzakonito isključio druge učesnike na javnoj licitacji o prodaji nekretnina vlasništvo izvršenika Miloša Šmitrana te tako pogodovao optuženom.

Kako je rekao, njih dvojica su bili prijatelji i vještačenjem telefonskih komunikacija vidi se da su razgovarali o konkretnom predmetu, a Vukajlović je sugerisao sudiji šta da stavi u rješenje o dosudi  o prodaji nekretnina.

"Ja bih u stavu četiri stavio da nisu imali primjedbi na tok licitacije i zapisnik", jedna je od poruka na koju je, kako je rekao tužilac, sudija odgovorio sa "Može".

S druge strane, odbrana smatra da za dogovore nema nikakvih dokaza, te da je optužnica netačna i supotna zakonskim odredbama. Branilac Dragan Tolimir navodi da sporne nekretnine nisu bile čiste, odnosno Šmitran nije bio jedini vlasnik. Vukajlović je rekao da je njegova odbrana tokom postupka dokazala da se u ovom slučaju može izvući i drugi zaključak osim krivice.

Vukajlovića terete da je sudiji Pejoviću pomogao u izvršenju krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca, sa kojim je dogovorio da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač u izvršnom postupku nad nepokretnostima na zahtjev grada Banjaluka, a protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke.  Taj postupak je pokrenut radi naplate duga od Šmitrana, potraživanja 539.410 KM.

Radilo se o šest nekretnina od 566.800 KM, odnosno četiri stana, vikendici kao i poslovnom prostoru sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

U optužnici stoji da je dogovoreno da se advokat Vukajlović prijavi kao jedini ponuđač i uplati zakonom propisano obezbjeđenje za svaku nekretninu.

Sudija Pejović ponudio je na prodaju sve nekretnine zajedno za 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje, a onemogućeno je da učestvuju ostali ponuđači.

Pejović je u dogovoru sa Vukajlovićem 31. decembra 2019. godine donio rješenje i zaključak kojim se pomenute nekretnine prodaju advokatu za 283.400 KM.

Pejović je osuđen na godinu zatvora i novčano je kažnjen sa 40.000 KM.