"Republika Srpska je do danas pretrpila milionske štete zato što se više od 10 godina opstruiše projekat izgradnje gasovoda od Novog Sela kod Bijeljine do Banjaluke i Prijedora", rekao je Višković.

On je za ATV istakao da Republika Srpska nema ništa protiv da se radi južna konekcija gasovoda sa Hrvatskom, ali da isto tako treba dozvoliti Srpskoj da radi istočnu konekciju gasovoda.

Višković smatra da bi istovremeno trebalo da se riješi pitanje južne i istočne konekcije gasovoda.

On je podsjetio da je projekat izgradnje gasovoda u Republici Srpskoj investicija koja je prema preliminarnoj studiji opravdanosti iznosila više od dvije milijarde evra, a danas je taj iznos veći.

Višković je podsjetio da je u ovaj projekat bila uključena izgradnja dvije gasne elektrane - na području Banjaluke i Prijedora.

Da je kojim slučajem ovaj projekat bio realizovan, Višković kaže da bi Republika Srpska danas imala daleko jeftini energent, bila poželjnija destinacija za strana ulaganja i građanima bi bio lakši život.

Višković je rekao da Republika Srpska nije imala značajnije povećanje cijene gasa od Ruske Federacije.

Komentarišući situaciju u javnom preduzeću Rudnik i Termoelektrana "Gacko", Višković je rekao da je u ovom preduzeću došlo do promjene direktora jer se nisu poštovale odluke Vlade Republike Srpske.

On je podsjetio na odluku Vlade Republike Srpske u kojoj se navodi da nijedno javno preduzeće ne može zapošljavati nove radnike bez saglasnosti Vlade.

"U ovom preduzeću je došlo do zapošljavanja određenog broja ljudi, a da prethodno rukovodstvo RiTE `Gacko` nije zatražilo saglasnost Vlade", pojasnio je Višković.

On je napomenuo da je u okviru kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske, u saradnji sa ekspertima Svjetske banke, formirana nova organizaciona jedinica za praćenje nadzora nad radom javnih preduzeća, ističući da je Srpska najviše uradila po ovom pitanju u BiH.

"Na ovaj način želimo da javna preduzeća u Republici Srpskoj postanu što više profitabilna, te da građani i Srpska imaju što više koristi od javnih preduzeća", zaključio je Višković.