Dobar preliminarni finansijski rezultat je, kako se navodi u saopštenju, ostvaren zahvaljujući efikasnom poslovanju i sprovedenim mjerama konsolidacije poslovanja tokom pandemije, velikom povećanju mreže destinacija i rastu obima saobraćaja od oko 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i opštem rastu tražnje do kojeg je došlo počev od proljeća 2022. godine i popuštanju dotadašnjih mjera ograničenja putovanja.

"Izuzetno me raduje dobar finansijski rezultat u prošloj godini koji se već sada vidi, zato što je to pravi pokazatelj sposobnosti kompanije da brzo reaguje i prepozna prilike za oporavak i rast. Taj rezultat dolazi poslije dvije izuzetno teške godine ne samo za našu kompaniju, već i za cjelokupan putnički avio-saobraćaj na globalnom nivou. Posebno sam zadovoljan zbog toga što na najljepši mogući način ulazimo u jubilarnu desetu godinu od pokretanja Air Serbie u kojoj imamo izuzetno ambiciozne planove od kojih smo jedan dio već najavili,“ rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbie.

On je dodao da "Air Serbia u narednim danima namjerava da objavi operativne rezultate poslovanja za 2022. godinu, ali da već sada može da se kaže da se srpska nacionalna avio-kompanija tokom prošle godine po broju putnika približila na svega dva odsto od rekordne pretpandemijske 2019, što je jedan od najboljih rezultata za taj parametar na evropskom nivou“, prenosi "N1"