Direktivu je navodno izdala glavni administrativni službenik Doma, a takođe zabranjuje preuzimanje popularne aplikacije za društvene mreže na uređajima koje izdaje House.

CAO-ova kancelarija za sajber bezbjednost vjeruje da je TikTok "visok rizik za korisnike" zbog nedostatka transparentnosti u pogledu toga kako njegova kineska matična kompanija, BiteDance, rukuje podacima o klijentima. 

"Kućnom osoblju nije dozvoljeno da preuzima TikTok aplikaciju na bilo koji mobilni uređaj kuće", navodi se u dopisu. 

"Ako imate aplikaciju TikTok na svom mobilnom uređaju House, bićete kontaktirani da je uklonite."

Portparolka TikToka, rekla je za The Wall Street Journal da je ovaj potez politički signal, a ne praktično rješenje za bezbjednosne probleme, i tvrdi da će zabrana imati minimalan uticaj jer vrlo mali broj telefona kojima upravlja House ima instaliran TikTok.

Direktiva prati brojne druge pokušaje da se ograniči upotreba TikToka u SAD zbog straha da bi kineska vlada mogla da koristi aplikaciju za praćenje i špijuniranje ljudi u SAD. 

TikTok je već zabranjen na uređajima u vlasništvu vlade od strane lokalnih administracija u 19 država navodeći bezbjednosne brige, a omnibus zakon o potrošnji od 1,7 biliona dolara koji je Kongres usvojio 23. decembra sadrži jezik koji zabranjuje aplikaciju na telefonima koji se izdaju zaposlenima u agencijama u izvršnoj vlasti, uz izuzetke za sprovođenje zakona, nacionalnu bezbjednost i istraživačke svrhe.

TikTok je dugo poricao da je njegovo rukovanje korisničkim podacima razlog za zabrinutost, navodeći da se podaci o američkim korisnicima ne čuvaju u Kini i da se te informacije ne dijele sa kineskom vladom. 

Kompanija je obećala da će se "smisleno pozabaviti svim bezbjednosnim problemima koji su pokrenuti i na saveznom i na državnom nivou" u izjavi prošle nedjelje nakon što je Kongres usvojio zakon o potrošnji.

Mnogi članovi Kongresa prisutni su na TikTok-u, i dok se od zakonodavaca i osoblja Predstavničkog doma sada traži da izbrišu aplikaciju, ova direktiva se još uvijek ne primjenjuje na Senat. 

Neki senatori poput Marka Rubija (R-FL) nedavno su pozvali na zabranu TikTok-a širom zemlje u SAD.

Na TikTok-u je težak posao ako se nada da će ubijediti američku vladu da se platformi može vjerovati. 

Interna istraga je 23. decembra otkrila da je nekoliko zaposlenih u BiteDance-u pristupilo TikTok podacima američkih novinara, uprkos tome što su ranije tvrdili da nikada nisu korišćeni za ciljanje pojedinaca kao što su članovi američke vlade ili novinari, prenosi PC Press.